ZDK: Moguća laboratorija za testiranje na koronavirus

Kantonalna bolnica u Zenici i Opća bolnica u Tešnju uskoro bi mogle samostalno obavljati testiranja na koronavirus. Medicinski djelatnici tvrde kako se obavlja dovoljan broj testova sukladno s epidemiološkom situacijom. No, građani strahuju kako je nedovoljan broj testiranih, te kako je broj zaraženih veći.

estova u Zeničko-dobojskom kantonu, uvjeravaju iz Kriznog štaba, ima dovoljno, ali i traže da se otklone sve prepreke za osnivanje laboratorija koji će moći da provedu testiranja u ovom kantonu.

ADNAN JUPIĆ, ministar zdravstva ZDK

“Moraju se imati odgovarajuće akreditacije, ispunjavati uslovi. Ja se nadam da ćemo mi vrlo brzo obezbjediti i te laboratorije koje će moći odgovoriti ovome zadatku”, rekao je Jupić.

Kantonalna bolnica u Zenici i Opća bolnica u Tešnju na korak su do ispunjenja uslova za obavljanje testiranja na koronavirus. Problem predstavlja nabavka opreme, koju je pojava COVID-a 19 dodatno otežala i usporila.

HASAN ŠKILjO, direktor Opće bolnice Tešanj

“Potrebno je da nabavimo bio sigurnosni sistem, takozvani “laminar flow” prostor na nivou 2 i 3. Trenutno smo u procesu nabavke i čim nabavimo taj aparat, mi možemo početi sa radom”, kazao je Škiljo.

RASIM SKOMORAC, direktor Kantonalne bolnice Zenica

“Mi smo već protekle sedmice pokrenuli proceduru nabavke sve neophodne opreme koja će omogućiti kompletiranje jednog takvog laboratorija. To je u toku, ali znate svi da nabavka bilo kakve vrste opreme u ovom trenutku ide jako teško, istakao je Skomorac.

Finansijsku pomoć za kupovinu opreme za testiranje ponudio je i Grad Zenica. Grad će Civilnoj zaštiti ustupiti i potrebne prostore, te organizirati smještaj za pacijente i medicinske radnike.

FUAD KASUMOVIĆ, gradonačelnik Zenice

“Ponudili smo Arenu, ponudili smo studentski i đački dom, ponudili hotele, kao iomladisko naselje u Nemiloj. Imamo još objekata, samo nam treba sa viših nivoa šta im treba, da pripremimo sve, objasnio je Kasumović.

Gradske vlasti od kantona traže da se nedostatak zdravstvenih radnika riješi putem Službe za zapošljavanje Zeničko-dobojskog kantona i provođenjem brze specijalističke obuke za nezaposlene medicinske radnike.

Vezani članci

Epidemiolog upozorio na novu varijantu koronavirusa

Visokoin.com

FBiH: U proteklom danu testirano 416 uzoraka, deset pozitivnih na Covid 19

Visokoin.com

U Visokom potvrđen drugi slučaj zaraze korona virusom

Visokoin.com

KCUS: Na koronavirus pozitivno 14 uzoraka

Visokoin.com

Zaraženi muškarac iz B. Petrovca svaki dan putovao autobusom sa 20 do 30 ljudi

Visokoin.com

Novih 10 slučajeva zaraze u FBiH, čak osam u Zenici

Visokoin.com