13. Augusta 2022.

Željko Komšić: Gdje ćeš silom na ljude koji protestuju zbog jada, bijede i nepravde!

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić kazao je danas, komentirajući proteste širom BiH, da do problema nije došlo prije tri dana nego se gomilaju već nekoliko godina, ali situacija je sada eskalirala.

U razgovoru za Federalnu televiziju Komšić je jasno kazao da su za ovu situaciju krivi političari što je razlog zbog kojeg ne mogu izaći pred građane.

Smatra da se prvi dan trebalo razgovarati s radnicima i građanima umjesto što je upotrijebljena sila jer “sila ne rješava ništa što se pokazalo na primjeru Tuzle”, te odgovarajući na pitanje da li će biti angažirana vojska Komšić je jasno kazao da o tome nema govora jer “kako ćete vojsku angažirati protiv svog naroda”.

– Narod tu nije došao što te mrzi ili zbog političke orijentacije, boje očiju ili zbog onoga kako se zoveš, nego zbog jada, bijede i nepravde koja ih stalno pritišće. Gdje ćeš silom na te ljude. Sila je i dovela do ovoga da se prvog dana pričalo s ljudima ne bismo imali ove slike po cijeloj BiH – smatra Komšić.

Naglasio je da je ranije s policijom i tužiocem trebalo otići u firme kao što su Konjuh, Dita ili Polihem i tražiti dokumentaciju o privatizaciji te podnijeti krivične prijave protiv odgovornih.

Kaže da je sada potrebno biti mudar i ne skupljati političke poene nego smiriti situaciju i izaći pred okupljene.

Ističe da treba zaustaviti uništavanje imovine jer će se oni koji zaista traže svoja prava povući.

Najavio je da će predložiti sazivanje vanredne sjednice Predsjedništva BiH, ali ne zna da li će se tom pozivu odzvati članovi Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i Nebojša Radmanović.

– Mi smo krivi zbog svega. Ne znam da li će državna vlast moći funkcionirati, ali će morati. Vlast uvijek mora da funkcionira ova ili neka druga. Iz anarhije ništa dobro ne dolazi – zaključio je Komšić.

Protesti se dešavaju u velikom broju gradova širom BiH, ima i povrijeđenih, a demolirane su i zgrade vlada kantona, dok se napad desio i na zgradu Predsjedništva BiH u Sarajevu.

(VisokoIN/Fena)

Vezani članci

Načelnik općine Breza – Halil Tuzlić, platio Rome da ga podrže!

VISOKOIN.COM

Savjet reisu-l-uleme osudio nasilje na protestima

VISOKOIN.COM

Nema potvrde da Ashton i Fuele dolaze u Sarajevo

VISOKOIN.COM

MUP ZDK: Saopćenje za javnost

VISOKOIN.COM

Vojna oprema na granici BiH namijenjena je za izvoz

VISOKOIN.COM

MUP KS: Uhapšeno pet Visočana, bacali flaše sa zapaljivom tečnošću

VISOKOIN.COM