ZENICA: Zaražena medicinska sestra dvije sedmice nije na poslu

Medicinska sestra kod koje je prije dva dana potvrđena zaraza koronavirusom, posljednje dvije sedmice nije dolazila na posao u Dom za stara lica Zenica, kazao je direktor te ustanove Kemal Efendić.

On napominje kako je njihova zaposlenica bila u kontaktu sa zaraženim čovjekom koji je bio u bivšem Centru za srce u Tuzli, a kod kojeg je zaraza ustanovljena kada je primljen na Odjel interne medicine Kantonalne bolnice Zenica (KBZ).

”Kolegica je zadnji put na poslu bila još 26. marta, nakon čega je imala dva dana slobodno. Ona je, u večernjim satima 28. marta, našoj glavnoj medicinskoj sestri javila da je 21. marta bila u kontaktu sa zaraženim pacijentom, kod kojeg je taj dan u KBZ-u potvrđena zaraza na Covid-19.

O tome smo obavijestili Higijensko-epidemiološku službu (HES), a njoj je naređeno da ne dolazi na posao i da se javi svom ljekaru. Ali, kako nije imala nikakve simptome, testirana je tek 6. aprila, a mi smo 7. aprila dobili usmenu obavijest iz HES-a da je bila pozitivna na koronavirus”, objašnjava Efendić.

Zenički dom ima 76 korisnika, od kojih je jedan muškarac imao temperaturu, o čemu su također obavijestili HES.

”Naš je korisnik u tri dana dva puta imao temperaturu, o čemu smo obavijestili ljekare, a oni HES. Testiran je 3. aprila, a 6. aprila dobili smo obavijest da je njegov nalaz negativan.

Svi naši korisnici su pod stalnim ljekarskim nadzorom, a tri puta sedmično posjećuje nas i ljekarka iz obližnje ambulante Doma zdravlja Zenica. Naše osoblje svakodnevno, dva puta dnevno, mjeri temperaturu svim korisnicima. Za sada nemamo nikakvih problema i radimo normalno”, ističe Efendić, koji dodaje da nije bilo izmještanja korisnika.

Dom je, podsjeća Efendić, još 10. marta, sedam dana prije naredbe Fedralnog štaba civilne zaštite, ukinuo sve posjete i zabranio izlaske korisnicima, dok su 26. februara bili donijeli odluku o reduciranim posjetama.

Vezani članci

Epidemiolog upozorio na novu varijantu koronavirusa

VISOKOIN.COM

FBiH: U proteklom danu testirano 416 uzoraka, deset pozitivnih na Covid 19

VISOKOIN.COM

U Visokom potvrđen drugi slučaj zaraze korona virusom

VISOKOIN.COM

KCUS: Na koronavirus pozitivno 14 uzoraka

VISOKOIN.COM

Zaraženi muškarac iz B. Petrovca svaki dan putovao autobusom sa 20 do 30 ljudi

VISOKOIN.COM

Novih 10 slučajeva zaraze u FBiH, čak osam u Zenici

VISOKOIN.COM