115 kardinala od danas bira novog papu

U Vatikanu će danas 115 kardinala sa pravom glasa krenuti s tajnim izborom novog pape, nakon što su zaključeni svi sastanci i diskusije vodstva Crkve.

Večeras će biti održano glasanje u Sikstinskoj kapeli. Glasački papirići će odmah zatim biti spaljeni, a bijeli ili crni dim će pokazati jesu li kardinali izabrali papu.

S obzirom na to da se nijedno ime nije izdvojilo očekuje se da papa neće biti izabran prvog dana konklava.

Jučer se oko 90 članova pomoćnog osoblja, uključujući sveštenike koji će služiti kao ispovjednici, osiguranje, kuhare, čistače, tehničare i medicinsko osoblje, zaklelo na šutnju o događajima tokom konklava.

Vatikan je izdao letak sa detaljima današnje mise koju će koncelebrirano održati svi kardinali, čak i oni stariji od 80 godina, a predvodit će je dekan kardinalskog zbora kardinal Angelo Sodano.

Kardinali će od srijede glasati dva puta dnevno, a crni dim će se imati priliku vidjeti oko podne i oko 18.00 sati, sve dok jedan kandidat ne dobije 77 glasova, odnosno ne bude izabran dvotrećinskom većinom.

Vatrogasci su u subotu postavili dimnjak na vrh Sikstinske kapele u Vatikanu. Izbor novog pape bit će označen bijelim dimom, koji će se pojaviti iz dimnjaka.

Papa Benedikt XVI povukao se prošlog mjeseca nakon skoro osam godina, i prvi je rimokatolički poglavar koji se povukao u posljedih 600 godina. Benedikt XVI rekao je da je njegovo loše zdravstveno stanje razlog povlačenja.

(VisokoIN/Srna)

Vezani članci

Hamza Alić sportista godine u BiH

Visokoin.com

Berlusconi: Bolje u zatvor nego na prinudni rad

Visokoin.com

Čovjek preminuo nakon ujeda krpelja

Visokoin.com

Srbija: Ugušili bebu i bacili je iz autmobila!

Visokoin.com

U Beogradu novi slučajevi oboljelih od groznice Zapadnog Nila

Visokoin.com

Španski mašinovođa optužen za smrt 78 ljudi

Visokoin.com