Novi haos u Egiptu: Broj mrtvih u Kairu porastao na 200

U napadima sigurnosnih snaga Egipta na pristalice demokratije, odnosno protivnike vojnog udara, na trgu Rabia al-Adawiya najmanje 200 osoba je izgubilo život dok je oko 4.500 ranjeno.

Glasnogovornik bolnice u Kairu Yusuf Tal'at za agenciju Anadolija je potvrdio da je od sinoć u neredima u zemlji život izgubilo 200 osoba, dok je oko 4.500 ranjenih.

Prema navodima egipatskog Ministarstva zdravstva, od sinoć je u neredima u Kairu i Aleksandriji 46 osoba izgubilo život.

Veliki broj osoba je stradao u napadima vatrenim oružjem i suzavcima sigurnosnih snaga na okupljene demonstrante na centralnom trgu Rabia al-Adawiya, koji se protive vojnom udaru čime je svrgnut predsjednik Muhammed Mursi.

Zvaničnici bolnica u Kairu ranije su saopćili da je među povrijeđenima 300 njih pogođeno mecima policijskih snaga u glavu i prsa, dok se nalazi i veliki broj teško ranjenih.

Prema navodima ljekara, u narednim satima bi mogao porasti broj mrtvih među ranjenima u napadima sigurnosnih snaga.

Podsjetimo, uprkos velikim pritiscima i prijetnjama egipatske vojske, na stotine hiljada demonstranata u petak su se okupili na centralnom trgu Rabia al-Adawiya u Kairu gdje su klanjali i džumu namaz.

S druge strane, na trgu Tahrir i još pojedinim dijelovima glavnog egipatskog grada jučer se okupilo na stotine hiljada Mursijevih protivnika koji podržavaju vojni udar i svrgavanje Muhammeda Mursija.

12:36 – Snajperisti ubijali demonstrante na ulicama Kaira, u sukobima poginulo 120 osoba

Partija sloboda i pravde (HAP) na internet stranici je saopćila da su demonstrante koji su se okupili na centralnom trgu Rabia al-Adawiya u Kairu gađali snajperisti koji su se nalazili na raznim dijelovima zgrade Al-Azhar univerziteta, prenosi agencija Anadolija.

Prema navodima zvaničnika HAP-a, snajperisti su tom prilikom koristili prave metke i trgu je ubijeno na desetine protovnika vojnog udara kojim je svrgnut predsjednik Muhammed Mursi.

S druge strane, policija je na trgu Rabia al-Adawiya privela na desetine ranjenih koji su dopremljeni u lokalnu bolnicu u predgrađu Medinetu'n-Nasr.

Glasnogovornik Partije sloboda i prade (HAP) Jihad el-Haddad izjavio je da je policija spriječila da ambulanta kola uđu na trg Rabia al-Adawiya.

Također, ljekari u Kairu pozivaju građane da se odazovu na pozive davanja krvi kako bi se pomoglo velikom broju ranjenih kojima je hitno potrebna pomoć.

Prema tvrdnjama očevidaca, okupljeni demonstranti su na napade policije uzvraćali kamenjem dok su postavili barikade kako bi spriječili oklopna vozila da uđu na centralni trg.

S druge strane, policija je prilikom napada na demonstrante koristila prave metke, dok je zbog napada za saobraćaj zatvoren most 6. oktobar koji povezuje istočni i zapadni dio Kaira.

Također, direktor Ureda za zdravstvo Aleksandrije Ibrahim er-Rubi izjavio je da je u sukobima protivnika i pristalica vojnog udara ubijeno sedam i više od 270 ranjeno.

Izjave očevidaca i ranjenih demonstranata

Očevici među kojima ima i ranjenih, koji su protestovali na trgu Rabia al-Adawiya u Kairu, tvrde da su na njih napade izvršili pripadnici sigurnosnih snaga i kriminalne organizacije poznatije kao “Sjekači”.

Jedan rod ranjenih, Ahmed Muhammed Ali (25), koji je na proteste došao iz Mansure, izjavio je za agenciju Anadolija da je policija na okupljene demonstrante pucala pravim mecima i bacala suzavac kako bi ih rastjerala.

Dodaje da su i pripadnici kriminalne grupe “Sjekači” napali demonstrante puškama koristeći prave metke.

Također, prema navodima očevidaca, policija je oklopnim vozilima krenula na demonstrante, tom prilikom pregazivši nekoliko osoba.

Isto tako, očevici koji su se nalazili među demonstrantima tvrde da su na demonstrante pucali i snajpersiti koji su se nalazili na okolnim zgradama u blizini trga Rabia al-Adawiya.

Ahmed es-Seyyid (22), koji je metkom ranjen u ruku u blizini mosta 6. oktobar, izjavio je da su okupljeni demonstranti bili meta napada policije i kriminalnih grupa.

“Pucali su na nas pravim mecima dok su pucali i na vozila koja su se nalazila na trgu, a koja pripadaju demonstrantima”, rekao je Seyyid.

Još jedan očevidac Bedri Sakir (43), koji je ranjen u blizni mosta 6. oktobra, istakao je da su na njih pucale osobe u civilnim odijelima, dok je policija bacala suzavce.

Očevici tvrde da su na okupljene demonstrante Rabia al-Adawiya pucali snajperisti koji su se nalazili na raznim dijelovima zgrade Al-Azhar univerziteta.

10:44 – U sukobima policije i demonstranata u Kairu poginulo 120, a ranjeno 4.500 osoba

U napadima sigurnosnih snaga Egipta na protivnike vojnog udara na trgu Rabia al-Adawiya najmanje 120 osoba je izgubilo život dok je oko 4,500 ranjenih, javlja agencija Anadolija.

U napadima vatrenim oružjem i suzavcima sigurnosnih snaga na okupljene demonstrante na centralnom trgu Rabia al-Adawiya, koji se protive vojnom udaru čime je svrgnut predsjednik Muhammed Mursi, ubijeno je 120 osoba.

Zvaničnici bolnica u Kairu saopćili su da je među povrijeđenima 300 njih pogođeno mecima policijskih snaga u glavu i prsa, dok se nalazi i veliki broj teško ranjenih.

Prema navodima ljekara, u narednim satima bi mogao porasti broj mrtvih među ranjenima u napadima sigurnosnih snaga.

Podsjetimo, uprkos velikim pritiscima i prijetnjama egipatske vojske, na stotine hiljada demonstranata u petak su se okupili na centralnom trgu Rabia al-Adawiya u Kairu gdje su klanjali i džumu namaz.

S druge strane, na trgu Tahrir i još pojedinim dijelovima glavnog egipatskog grada jučer se okupilo na stotine hiljada Mursijevih protivnika koji podržavaju vojni udar i svrgavanje Muhammeda Mursija.

Prema posljednjim podacima, na centralnim trgovima u Kairu sinoć se u kasnim večernjim satima poslije iftara okupio najveći broj demonstranata sa obje strane.

Podsjećamo, egipatska vojska je rasporedila oklopna vozila uoči jučerašnjih protesta planiranih na ulicama glavnog grada Egipta Kaira u kojima učestvuju protivnici, ali i pristalice svrgnutog predsjednika Mursija.

Također, vojska je vozila postavila i u blizini zgrade Most univerziteta kao i na trgu Nahda gdje je protestovalo na hiljade Mursijevih pristalica koje već tokom tri sedmice na tom mjestu organizuju proteste protiv vojnog udara.

Podsjetimo, prošle sedmice vojni helikopter egipatske vojske bacao je letke Mursijevim pristalicama, poručivši im da ne smiju posegnuti za nasiljem i terorizmom protiv svojih političkih rivala.

Čelnik egipatske vojske Abdel-Fattah al-Sisi u srijedu je pozvao Egipćane da izađu na ulice kako bi podržali njegov izbor i suprotstavili se nasilju i terorizmu u toj zemlji koju već više od tri sedmice potresaju ulični nemiri i sukobi.

“Želim da protestima u petak cijelom svijetu pokažete da me podržavate na putu da spriječim nasilje i terorizam u Egiptu”, rekao je Sisi.

Međutim, mnogi su posumnjali da je Sisi time nagovijestio moguće napade na Mursijeve pristalice.

(VisokoIN/AA)

Vezani članci

City nakon preokreta slavio u Minhenu

Visokoin.com

Hamza Alić sportista godine u BiH

Visokoin.com

Berlusconi: Bolje u zatvor nego na prinudni rad

Visokoin.com

Čovjek preminuo nakon ujeda krpelja

Visokoin.com

Srbija: Ugušili bebu i bacili je iz autmobila!

Visokoin.com

U Beogradu novi slučajevi oboljelih od groznice Zapadnog Nila

Visokoin.com