Afganistan: Vojnici alijanse skrnavili leševe

Glavni američki i komandant NATO u Afganistanu general John Allen osudio je danas navodno vrijeđanje, odnosno skrnavljenje leševa afganistanskih gerilaca koje su izvršili američki vojnici i najavio istragu, navodi se u saopštenju Alijanse.

“Komandant Međunarodnih snaga za brzu asistenciju (ISAF) oštro osuđuje američke vojnike koji su pozirali sa tijelima gerilaca koji su se ubili u samoubilačkim napadima 2010, a čije je fotografije objavio Los Angeles Times”, navodi se u saopštenju.

Allen je rekao da to što se vidi na fotografijama ne predstavlja politiku ISAF-a ili američke vojske.

“To ponašanje i te slike su apsolutno u neskladu sa vrijednostia ISAF-a i svih službi 50 zemalja članica ISAF-a u Afganistanu”, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da će NATO nastaviti da sarađuje sa afganistanskim i međunarodnim partnerima u cilju rješenja pitanja u vezi sa tretmanom tijela.

Američke agencije detaljno će istražiti ovaj slučaj.

“ISAF ima strogu politiku u vezi sa tretiranjem tijela neprijatelja i izričito nalaže da se posmrtni ostaci moraju poštovati. Incident koji je prikazan na fotografijama predstavlja ozbiljnu grešku nekolicine vojnike koji su to radili iz neznanja i nepoznavanja američkih vrijednosti”, navodi se u saopštenju.

Isti izvor navodi da ovakva djela pojedinaca potkopava svakodnevno žrtvovanje hiljada vojnika ISAF-a koji časno služe u Afganistanu.

(VisokoIN/Srna)

Vezani članci

Hamza Alić sportista godine u BiH

Visokoin.com

Berlusconi: Bolje u zatvor nego na prinudni rad

Visokoin.com

Čovjek preminuo nakon ujeda krpelja

Visokoin.com

Srbija: Ugušili bebu i bacili je iz autmobila!

Visokoin.com

U Beogradu novi slučajevi oboljelih od groznice Zapadnog Nila

Visokoin.com

Španski mašinovođa optužen za smrt 78 ljudi

Visokoin.com