Afganistanac ubio suprugu jer je rodila djevojčicu

Jedan Afganistanac je ubio svoju suprugu zato što je po treći put rodila djevojčicu, a on je želio sina, saopćila je afganistanska policija koja traga za čovjekom. Suprug je „pretukao na smrt suprugu Storaj (30) jer je rodila treću djevojčicu (a nije imao sinova). Obavijestio nas je otac“ žrtve, rekao je agenciji AFP Sajed Sarvar Huseini, glasnogovornik pokrajine Kunduz, gdje se dogodio zločin.

Na tijelu žrtve su pronađeni tragovi zlostavljanja.

„Policija je uhapsila Storajinu svekrvu, koja je povezana s kriminalom. Međutim, njen suprug je pobjegao. Policija ga traži“, dodao je Huseini.

Deset godina nakon pada krajnje krutog talibanskog režima,
koji je s vlasti otjerala koalicija predvođena Amerikancima, život afganistanskih žena se posebno promijenio u gradovima.

Međutim, društvo ostaje suviše tradicionalno i patrijarhalno, a prisilni brakovi i „ubistva iz časti“ ostaju svakodnevna pojava.

Prema saopćenju UN-a, u Afganistanu nije dostupna zvanična statistika o slučajevima nasilja nad ženama, a većina ih se ne prijavljuje.

Prema jednoj studiji nevladine organizacije Oxfam objavljenoj u oktobru, 87 posto afganistanskih žena su potvrdile da su pretrpjele fizičko, seksualno ili psihičko nasilje, ili su prisiljene na brak.

Afganistanska nezavisna komisija za ljudska prava dokumentirala je 1.026 slučajeva nasila nad ženama za vrijeme drugog tromjesečja 2011. godine, u odnosu na 2.700 u cijeloj 2010. godini.

(VisokoIN/Fena)

Vezani članci

Hamza Alić sportista godine u BiH

Visokoin.com

Berlusconi: Bolje u zatvor nego na prinudni rad

Visokoin.com

Čovjek preminuo nakon ujeda krpelja

Visokoin.com

Srbija: Ugušili bebu i bacili je iz autmobila!

Visokoin.com

U Beogradu novi slučajevi oboljelih od groznice Zapadnog Nila

Visokoin.com

Španski mašinovođa optužen za smrt 78 ljudi

Visokoin.com