Agenti FBI-ja žele saslušati Jašarevića

Dubravko Čampara, tužilac Tužilaštva BiH, koji rukovodi istragom o napadu na Ambasadu SAD u Sarajevu, kazao je za “Dnevni avaz” da jučer nije bilo policijskih pretresa vezanih uz ovaj slučaj, niti novih hapšenja.

Prema njegovim riječima, osoba koja je prekjučer uhapšena u Maoči još je u prostorijama Agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Odluka u petak

– SIPA ga može zadržati 72 sata, tako da će Tužilaštvu BiH biti predat u petak – kazao je Čampara, dodajući da se o uhapšenoj osobi za sada ne mogu otkrivati nikakvi podaci.

Kako saznajemo iz pouzdanog izvora, agenti FBI-ja tražili su da u pritvoru saslušaju napadača na Američku ambasadu u Sarajevu Mevlida Jašarevića. S time je upoznat i tužilac Čampara. Odluku o tome hoće li pristati da razgovara s istražiteljima FBI-ja donijet će sam Jašarević. Njegova odluka trebala bi biti poznata u petak.

Istraga o terorističkom napadu se nastavlja, a ne isključuju se ni nova hapšenja i pretresi. Posljednji pretresi obavljeni su prekjučer u Maoči, Maglaju i selu Ošve kod Maglaja.

Bez kontakta

U Ošvama je pretresena kuća člana vehabijske zajednice Hamde Fojnice. Kako smo saznali od njegovih rođaka, Hamdo je donedavno živio u Zavidovićima, a zatim se odselio u Ošve. Njegov brat Sinan Fojnica, s kojim smo jučer razgovarali, kratko nam je kazao da nije kontaktirao s Hamdom te da ne zna zbog čega su mu pretresali kuću.

– Nije mi poznato ni jesu li nešto našli niti gdje se Hamdo nalazi. Ne znam jesu li i njega privodili. Nismo bili u nekom dobrom kontaktu – kazao je Sinan.

Šta je s oporukom?

Za sada nema zvaničnih informacija jesu li posljednji pretresi u Maoči i Ošvama poduzeti u okviru potrage za DVD-om na kojem se nalazi oporuka Mevlida Jašarevića. O ovom DVD-u u svojoj odbrani govorio je ranije uhapšeni Dino Pečenković iz Maoče tvrdeći da je snimak na kraju završio kod Muniba Ahmetspahića iz Maoče. Ahmetspahić je uhapšen skupa s Pečenkovićem, a njegov advokat Idriz Kamenica tvrdi da sporni DVD nije nađen kod njegovog branjenika niti Pečenkovića.

(VisokoIN/Avaz)

Vezani članci

Nova godina, stari problemi: Izrazito zagađen zrak u bh. gradovima

Visokoin.com

Hindija: Koliko je Visočane koštao čistač ulica i je li ga direktor kupio sam od sebe?

Visokoin.com

Za deset mjeseci u BiH više od 1,2 miliona turista

Visokoin.com

Godišnje se u prosjeku od narkotika liječi oko 2.000 ljudi u FBiH

Visokoin.com

Od mina ugroženo više od pola miliona stanovnika u BiH

Visokoin.com

Vlašić i dalje top zimska destinacija u središnjoj Bosni

Visokoin.com