Amra Babić: Sankcionirati zloupotrebu religije u političkom životu BiH

„Religija kao izvor inspiracije političkim strankama: Mogućnosti i ograničenja“ tema je drugog panela, koji se danas održava u Sarajevu u okviru međunarodne konferencije “Religija i politika u Evropi”.Direktorica Fondacije “Konrad Adenauer”, koja je organizator ove konferencije, Sabina Wolkner, istakla je za Fenu da je religija bila i ostala izvor informacije brojnim političkim strankama.

„Naprimjer u Sjedinjenim Američkim Državama se zna ukoliko se političar otvoreno ne izjasni za neku religiju da nema nikakve šanse u političkom životu“, kaže Wolkner.

Posebno je naglasila da je u BiH prisutna zloupotreba religije u politici, o čemu se itekako treba pričati u bh. društvu.

Na koji način se religija koristi kao inspiracija, a gdje treba povući granicu među društvom, državom i religijom za Fenu je rekla načelnica Općine Visoko Amra Babić navodeći da je upravo religija inspirirala u bavljenju politikom posljednjih osam godina.

„Religija je vema značajna za političara da bi poštovao sve vrijednosti koje religija propagira. Uz religiju se obično veže pojam morala, koji podrazumijeva čestitost, pravednost, poštenje, hrabrost, puno rada i discipline. Kada te pojmove unesemo u politiku zapravo je oplemenjujemo“, kaže Babić.

Pogotovo u današnjem vremenu, smatra, da bi bilo poželjno da svi političari budu religiozni.

„Ako ne religiozni onda barem trebaju biti moralni. To je veoma važno u ovom trenutku. Religija i politika imaju iste težnje – zajedništvo i bolji život pojedinca i društva“, istakla je načelnica Visokog.

Prednosti religije u političkom životu vidi u postavljanju ograničenja, jer se pomoću religije zna preko koje se crte ne može i ne smije preći.

„Trebamo znati gdje je granica uplitanja iz jedne sfere u drugu što se tiče institucija, a kada je riječ o pojedincu onda tih ograničavajućih faktora toliko ni nema sve dok pojedinac poštuje da njegova religijska osjećanja ne ugrožavaju prava drugačijih“, dodaje Babić.

Zloupotrebe religije u političkom životu, zaključila je, još će biti u BiH, ali poručuje da zajednica to treba sankcionirati i težiti jednoj mjeri u odnosu između religije i politike kao vjerskih zajednica i države.

(VisokoIN/Fena)

Vezani članci

U Visokom uhapšena jedna osoba zbog ugrožavanja sigurnosti

Visokoin.com

Mirza Ganić ponovo kandidat za gradonačelnika na predstojećim izborima!?

Visokoin.com

Otvoreno pismo stanovnika u Naselju Luke: Kako Upraviteljstvo na grbači etažnih vlasnika stanova živi i skupljaju “harač”

Visokoin.com

Zenička policija pronašla i oduzela više od jednog kilograma opojne droge

Visokoin.com

Sretan 7. april – Dan oslobođenja Grada Visokog od fašizma

Visokoin.com

Nole se kući u BiH: Visoko ga zauvijek kupilo

Visokoin.com