Belgija: Nordin Amrani poznati kriminalac, bez tragova neuravnoteženosti

Nordin Amrani (33), Belgijanac koji je u utorak u centru belgijskog grada Liegea ubio tri i ranio 123 osobe, a zatim, kako navode pojedini mediji, izvršio samoubistvo, imao je dugačak policijski dosije, ali bez naznaka mentalne neuravnoteženosti.

Amrani, veliki poznavalac oružja, koji, međutim, nikada nije bio doveden u vezu ni s jednim terorističkim napadom ili grupom, trebalo je u utorak ujutro da se pojavi na saslušanju u policiji, ali je iz svoje kuće u Liegeu izašao s rancem punim oružja – lakom automatskom puškom, pištoljem i nekoliko bombi.

On se zatim na Trgu Saint Lambert, prepunom ljudi i djece, popeo na krov jedne pekare i postavio svoju opremu, nakon čega je bacio tri bombe, a zatim otvorio vatru.

U napadu, koji se dogodio oko podneva, ubijena su dva dječaka, od 15 i 17 godina, žena stara 75 godina koja je preminula u bolnici, povrijeđene su 123 osobe, a napadač je zatim pucao sebi u glavu, prenosi Reuters.

Agencija Franc Presse javlja da, za sada, nije zvanično poznato kako je Amrani stradao, jer pojedini svjedoci tvrde da je izvršio samoubistvo, dok drugi kažu da je jedna od bombi koje je bacio prerano eksplodirala.

Vlasti su ranije saopćile da je vjerovatno u pitanju izolovani incident i da se ne radi o terorističkom napadu.

Po riječima javnog tužioca u Liegeu Daniel Reinders, Amrani je odranije dobro poznat policiji, osuđivan je za nelegalno posjedovanje oružja i narkotika, kao i za posjedovanje ukradene robe i druga krivična djela.

Znao je, kako se tvrdi, da rasklopi, popravi i sastavi sve vrste oružja.

U septembru 2008. osuđen je na 58 mjeseci zatvora, pošto je u njegovoj kući pronađen čitav arsenal – 10 komada vatrenog oružja, 9.500 dijelova oruža, kao i 2.800 sadnica kanabisa. Prošle godine je ranije pušten iz zatvora.

Zvaničnici tvrde da ni u jednom trenutku ni tokom jednog procesa koji je protiv njega vođen nije bilo ni najmanje naznake da je neuravnotežen.

Motivi za napad još nisu poznati, a prema pojedinim izvještajima, Amrani je zapravo pokušao da oslobodi jednog osumnjičenog iz sudnice, koja se nalazi na trgu.

(VisokoIN/Fena)

Vezani članci

Hamza Alić sportista godine u BiH

Visokoin.com

Berlusconi: Bolje u zatvor nego na prinudni rad

Visokoin.com

Čovjek preminuo nakon ujeda krpelja

Visokoin.com

Srbija: Ugušili bebu i bacili je iz autmobila!

Visokoin.com

U Beogradu novi slučajevi oboljelih od groznice Zapadnog Nila

Visokoin.com

Španski mašinovođa optužen za smrt 78 ljudi

Visokoin.com