Belmina Ibrišević osjeća se dobro nakon transplantacije koštane srži

Tromjesečnoj bebi Belmini Ibrišević jučer je izvršena transplantacija koštane srži na klinici u Tubingenu – potvrdila je danas za Agenciju Fena zamjenica ministra civilnih poslova BiH Denisa Sarajlić-Maglić.

Iako se trenutno Belmina osjeća dobro bit će „potrebno nekoliko sedmica prije nego što se bude moglo konačno potvrditi da je transplantacija uspješna, odnosno da su se ćelije primile“.

– S obzirom na to da sam redovno u kontaktu s Belmininim roditeljima i ljudima koji borave u bolnici i našim konzulatom u Berlinu roditelji su zamolili čim je Belmina stigla u bolnicu da ne izlazimo u javnost s bilo kakvim informacijama kako bismo im osigurali privatnost i mir kroz ovaj naporan i težak period – rekla je Sarajlić-Maglić.

Osvrćući se na niz krivih i neprovjerenih informacija koje su posljednjih dana pojavljivale u javnosti Belminini roditelji su, kaže, zamolili da se javnosti prenese tačna informacija.

– To je da je Belmini izvršena transplantacija. Međutim, u vezi s konačnim ishod ovog zahvata roditelji i svi mi koji pružamo podršku roditeljima na različite načine apelujemo na medije i pojedince da poštuju privatnost ove mlade porodice koja je već prošla veoma težak period – naglasila je Sarajlić-Maglić.

Na ovaj način javnosti se skreće pažnja da omogući Belmininim roditeljima da u miru prebrode još jednu fazu do, kako se svi nadaju njenog potpunog ozdravljenja.

Izmještanje Belmine na liječenje rezultat je angažmana zamjenice ministra civilnih poslova BiH i saradnje Federalnog fonda zdravstvenog osiguranja, koji godinama provodi programe liječenja pacijenata iz BiH u navedenoj inostranoj klinici, zatim Federalnog ministarstva zdravstva, Ministarstva vanjskih poslova BiH te ambasada Njemačke u BiH i bosanskohercegovačke ambasade u Njemačkoj.

Federalni fond zdravstvenog osiguranja pokriva sve troškove odlaska, boravka na klinici i liječenja u skladu s nihovim redovnim procedurama, u sklopu tzv. vertikalnog programa.

Zbog toga, nema potrebe za prikupljanjem bilo kakvih sredstava u tu svrhu, što je važno da ne bi došlo do određenih zloupotreba.

Slučaj tromjesečne Belmine iz Donje Orahovice kod Gračanice, kojoj je zbog problema sa dobijanjem jedinstvenog matičnog broja bio upitan odlazak na liječenje u Njemačkoj radi presađivanja koštane srži, bio je povod za proteste građana koji su početkom juna održani u Sarajevu, a kasnije nastavljeni i u drugim bh gradovima.

(VisokoIN/Fena)

Vezani članci

Policija traga za Šerakom i Hodžićem, zarobili i pretukli muškarca?!

VISOKOIN.COM

Prije deset godina napustio nas je profesor Nijaz Duraković

VISOKOIN.COM

OLAKŠANJE ZA GRAĐANE SARAJEVA Pacijenti koji koriste terapiju za hronična oboljenja mogu kontaktirati Dom zdravlja putem e-maila

Visokoin.com

Šta je pokazao obdukcioni nalaz malene Džene?

VISOKOIN.COM

U Sarajevu vazduh najzagađeniji i opasan po zdravlje stanovnika

VISOKOIN.COM

Selma Hajek u kupaćem preznojila muškarce

VISOKOIN.COM