Bitka kod 11 plavih: Dan kada su heroji odbranili Sarajevo

Na današnji dan u Sarajevu se odigrala jedna od značajnijih bitaka za odbranu grada “Bitka kod 11 plavih”.

Drama je počela u svitanje 5. oktobra 1992, kada je jedna grupa četnika ušla u restoran 11 plavih. Među njima je bilo i specijalaca iz Niša, odnosno „bikova“ s pancir-skafanderima, kako su ih zvali. Poslije zauzimanja restorana, dvije dobro naoružane agresorske jedinice krenule su dalje prema stadionu Grbavica. Jedni su krenuli Dinarskom ulicom (danas Zvornička), prema glavnim ulazima stadiona, a drugi su se kretali iza, na tranzitu.

Bili su to teški trenuci za naselje Hrasno, Trg Pere Kosorića današnji Trg heroja. Nakon dvodnevnog granatiranja glavna linija napada bila je ulicom Zvornička. Nakon više od 20 sati borbe za svaki metar naselja, ključ bitke odigrao se kod restorana „Jedanaest plavih“, neposredno uz pomoćni teren FK „Željezničara“.

Neuporedivo slabije naoružani branioci Sarajeva u borbi prsa u prsa neutralisali su vojnike elitne jedinice iz Niša. Prizor na ogradama stadiona bio je zastrašujući. Bio je to presudni trenutak kada su i ostali pripadnici Vojske Republike Srpske shvatili da je sarajevski Trg heroja neosvojiv.

Naime, agresor je u pokušaju da prodre prema Trgu i dalje, ka ulici Ivana Krndelja, stigao do nekadašnjeg restorana 11 plavih.

U redovima Armije BiH u tri dana ofanzive poginula su dva borca, a tri su povrijeđena.

Ova bitka je omogućila da se jedan dio porodica koje su bile na okupiranoj Grbavici izvuče tako što su te porodice razmijenjene za tijela poginulih srpskih specijalaca koji su 7. oktobra poginuli u borbi u i oko restorana ’11 plavih’”

Sve je to prikazano i kroz dokumentarni film ‘’11 Plavih – Bitka za civile” autora Avde Huseinovića, koji je promovisan prošle godine, u kojem govore ljudi koji su učestvovali u ovoj velikoj borbi.

 

Vezani članci

Rekordna godina: Prošle godine u BiH 1,7 miliona turista

Visokoin.com

Ryanair konačno stiže u Sarajevo, kreće veliki “rat” s Wizz Airom i još jednim gigantom

Visokoin.com

Aleksandra Prijović ide i na treću Zetru: Dva koncerta rasprodana u rekordnom roku, otvoren i treći termin…

Visokoin.com

Grupa mladića skinula zastavu sa duginim bojama u centru Sarajeva

Visokoin.com

Prepustili se vreloj akciji u centru Sarajeva, prolaznici sve snimili (VIDEO)

Visokoin.com

Ovo su lokacije na kojima će se graditi Hilton hoteli u Mostaru i Sarajevu

Visokoin.com