Berlusconi podnosi ostavku

Italijanski premijer Silvio Berlusconi potvrdio je večeras da će podnijeti ostavku poslije usvajanja izmijenjenog prijedloga budžeta u parlamentu.

“Poslije usvajanja ovog finansijskog zakona, sa amanadmanima o svemu što je Evropa tražila od nas – podnijet ću ostavku, kako bih omogućio šefu države da počne konsultacije”, rekao je Berlusconi gostujući u programu svoje televizije Canale 5.

Berlusconijeva odluka uslijedila je poslije glasanja o budžetu u parlamentu, koje je pokazalo da Vlada više nema podršku apsolutne većine.

Predsjednik Giorgio Napolitano prethodno je saopštio da će Berlusconi podnijeti ostavku poslije usvajanja reformi. Vlada je prethodno ostala bez većine u parlamentu tokom ključnog glasanja u donjem domu parlamenta.

“Donji dom parlamenta danas je bio paralizovan. U Senatu desni centar i dalje ima snažnu većinu. Ipak, poslije današnjeg prebjega sedam članova vladajuće većine, Vlada nema većinu za koju smo mislili da je imamo i moramo da realno sagledamo situaciju”, rekao je Berlusconi.

On je dodao da se našao “u teškoj poziciji” zbog stanja na finansijskim tržištima i da je morao da pokaže sposobnost da provede ozbiljne reforme. Berlusconi je rekao da su novi izbori jedina realna opcija u ovom trenutku.

Tokom prethodnih dana, pozive da premijer podnese ostavku uputili su i opozicija i Berlusconijevi politički saveznici.

Kamate na dalje zaduživanje Italije dostigle su rekordno visok nivo i dovele u pitanje sposobnost Italije da otplaćuje svoje dugove.

Italijanski deficit je relativno nizak, ali investitori strahuju da bi Italija zbog kombinacije niske stope privrednog rasta i duga od 1,9 triliona evra mogla da postane sljedeće članica eurozone koja neće izržati dužničku krizu.

Indeks berze u Milanu u međuvremenu je porastao za 2,5 posto poslije Bosijevog saopštenja i netačne informacije da je Berlusconi već podnio ostavku.

(VisokoIN/Srna)

Vezani članci

Hamza Alić sportista godine u BiH

Visokoin.com

Berlusconi: Bolje u zatvor nego na prinudni rad

Visokoin.com

Čovjek preminuo nakon ujeda krpelja

Visokoin.com

Srbija: Ugušili bebu i bacili je iz autmobila!

Visokoin.com

U Beogradu novi slučajevi oboljelih od groznice Zapadnog Nila

Visokoin.com

Španski mašinovođa optužen za smrt 78 ljudi

Visokoin.com