Bevanda i zvanično preuzeo mjesto predsjedavajućeg VM

Predstavnički dom PSBiH podržao je s 31 glasom za, dva protiv i tri suzdržana Vjekoslava Bevandu za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

Protiv su glasali poslanici Stranke za BiH Beriz Belkić i Azra Hadžiahmetović.

Bevanda je uoči rasprave i glasanja izložio program rada u kojem je akcentirao potrebu zajedničkog djelovanja svih u cilju jačanja ekonomije, kreiranja sigurnog i zdravog ambijenta za građane BiH te uvođenja BiH u evropsku zajednicu. Istakao je da je svjestan svih teškoća s kojima se susreće BiH, ali da se koordiniranim radom i posvećenošću Vijeća ministara BiH može učiniti boljom, bogatijom i uspješnijom državom za sve njene narode.

Najvažniji ciljevi, kazao je Bevanda, su europske integracije, unutarnja sigurnost, ekonomsko jačanje, ali i donošenje zakona o restituciji, denacionalizaciji, provedba Zakona o državnoj imovini i Sporazuma o sukcesiji imovine SFRJ, popis stanovništva, završetak procesa održivog povratka te jačanje ljudskih prava.

“BiH je naša zajednička kuća, temelj je Dejtonski mirovni sporazum, zidovi su narodi ove zemlje, a krov je država BiH. Ako nema krova, propašće i zidovi, nestat će kuća. Jedino pod sigurnim krovom države BiH moguće je utvrđivati zidove, po potrebi pojačavati i prilagođavati temelje, da bi mogli nositi nove terete”, kazao je Bevanda.

Istakao je da je preduvjet za rješavanje problema kontinuirana i konstantna suradnja PSBiH i Vijeća ministara.

Uslijedila je rasprava u kojoj su poslanici iz Stranke za BiH najavili da neće podržati Bevandu za predsjedavajućeg.

“Mi se ne slažemo sa sporazumom koji su potpisali lideri šest bh. stranaka, odnosno, zakonu o popisu, državnoj pomoći, a ne slažemo se ni s načinom na koji je usvojen budžet”, pojasnio je poslanik Beriz Belkić.

Istakao je da je odgovornost, između ostalog i za izbor predsjedavajućeg Vijeća ministara, na strankama pobjednicama izbora.

Glasnogovornik Delegacije Evropske unije i specijalnog predstavnika EU u BiH Andy McGuffie pozdravio je danas uime Delegacije EU današnju potvrdu Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH za imenovanje Vjekoslava Bevande za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

“Nadamo se da će uslijediti ekspeditivna raspodjela ministarskih portfolija kako bi novo Vijeće ministara moglo krenuti s radom na dugo očekivanim i neophodnim reformama u vezi sa Evropskom unijom”, kazao je McGuffie.

(VisokoIN/Fena)

Vezani članci

Belmin Zukan: Visokom je potrebno kulturom i sportom bogato ljeto!!

Visokoin.com

Admir Babić (SDP): Koliko je Gradska uprava u zadnje tri godine pomogla nabavku udžbenika

Visokoin.com

Nova godina, stari problemi: Izrazito zagađen zrak u bh. gradovima

Visokoin.com

Hindija: Koliko je Visočane koštao čistač ulica i je li ga direktor kupio sam od sebe?

Visokoin.com

Za deset mjeseci u BiH više od 1,2 miliona turista

Visokoin.com

Godišnje se u prosjeku od narkotika liječi oko 2.000 ljudi u FBiH

Visokoin.com