Bevanda: Jedan od prioriteta je jačanje saradnje sa susjedima

Mandatar za sastav novog Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda izjavio je da će mu jedan od prioriteta u radu biti jačanje saradnje sa susjedima i odbacio kao neutemeljene strahove dijela političkih predstavnika Bošnjaka da bi veća uloga Hrvatske i Srbije u BiH mogla biti štetna za Bošnjake.

“To je rezultat medijskih manipulacija, ali i neodgovornih političkih izjava. Meni nije od pomoći to što ja imam dvojno državljanstvo i što mogu otići u Hrvatsku. BiH je moja država i ovdje se trebamo izboriti da budemo ravnopravni”, rekao je Bevanda.

On je istakao da će jedan od prioriteta biti intenzivni kontakti sa susjedima, prije svega s Hrvatskom s kojom BiH ima najdužu granicu.

“Ohrabruje me što je jedna od prvih izjava novog hrvatskog premijera Zorana Milanovića bila da će jedan od prioriteta biti saradnja sa BiH”, rekao je Bevanda i dodao da ne očekuje da će se odnosi dvije države otežati nakon uspostavljanja šengenskog režima granica.

On je ocijenio da je Hrvatskoj jako stalo do dobrih odnosa s BiH, jer je, gledajući čisto interesno, BiH najveće tržište Hrvatske i obrnuto.

“Pozitivan spoljnotrgovinski bilans jasno upućuje da je Hrvatskoj jako bitna BiH”, rekao je Bevanda za medije u Mostaru.

On je podržao inicijativu predsjednika hrvatske Vlade Zorana Milanovića za izgradnju dijela jadransko-jonskog koridora kroz BiH do Dubrovnika.

Bevanda je rekao da o trasi budućeg koridora treba da se dogovore BiH, Hrvatska i Crna Gora.

(VisokoIN/Srna)

Vezani članci

Na predstojećoj plenarnoj sjednici: Ustavni sud BiH mijenja pravila

Visokoin.com

Belmin Zukan: Visokom je potrebno kulturom i sportom bogato ljeto!!

Visokoin.com

Admir Babić (SDP): Koliko je Gradska uprava u zadnje tri godine pomogla nabavku udžbenika

Visokoin.com

Nova godina, stari problemi: Izrazito zagađen zrak u bh. gradovima

Visokoin.com

Hindija: Koliko je Visočane koštao čistač ulica i je li ga direktor kupio sam od sebe?

Visokoin.com

Za deset mjeseci u BiH više od 1,2 miliona turista

Visokoin.com