BiH dobila novo Vijeće ministara

Za ministra inostranih poslova i zamjenika predsjedavajućeg Savjeta ministara imenovan je Zlatko Lagumdžija (SDP) – Nikola Špirić (SNSD) biće na čelu Ministarstva finansija i trezora. BiH je danas dobila novi, šesti Savjet ministara, nakon što je Predstavnički dom potvrdio izbor ministara i zamjenika ministara.

Na čelu Savjeta ministara BiH u ovom mandatnom periodu je Vjekoslav Bevanda koji je ranije imenovan za predsjedavajućeg.

Za ministra inostranih poslova i zamjenika predsjedavajućeg Savjeta ministara imenovan je Zlatko Lagumdžija (SDP), a za njegovog zamjenika Ana Trišić-Babić (SNSD) koja je i do sada obavljala ovu funkciju.

Nikola Špirić (SNSD) biće na čelu Ministarstva finansija i trezora, a istovremeno će obavljati i funkciju zamjenika predsjedavajućeg Savjeta ministara. Na mjestu zamjenika ministra finansija ostaje Fuad Kasumović (SDA).

Sredoje Nović (SNSD) ostaje ministar civilnih poslova, a njegov zamjenik biće Denisa Sarajlić-Maglić (SDP).

Za ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa imenovan je Mirko Šarović (SDS), a za zamjenika Ermina Salkičević-Dizdarević (SDP BiH).

Dosadašnji ministar pravde Bariša Čolak (HDZ BiH) ostaje na ovoj funkciji, a njegov zamjenik biće Srđan Radulj (DNS).

Promjena nema ni na čelu Ministarstva bezbjednosti gdje ostaje Sadik Ahmetović (SDA), dok je za njegovog zamjenika imenovan Mladen Ćavar (SDP BiH).

Damir Ljubić (HDZ 1990) novi je ministar za ljudska prava i izbjeglice, a njegov zamjenik je Radmila Mitrović iz SDS-a.

Muhamed Ibrahimović (SDA) imenovan je za ministra odbrane, a njegovi zamjenici su Marina Pendeš (HDZ BiH) i Mirko Okolić (SDS).

Ministar transporta i komunikacija je Damir Hadžić (SDP BiH), dok će funkciju zamjenika obavljati dosadašnji čelni čovjek ovog ministarstva Rudo Vidović (HDZ 1990).

Neposredno nakon glasanja Predstavničkog doma, novoizabrani ministri i zamjenici ministara dali su svečanu izjavu.

Novi Savjet ministara BiH imenovan je 16 mjeseci nakon održavanja opštih izbora u BiH u oktobru 2010. godine i ovim je završeno konstitusanje vlasti nakon izbora, a ispunjen je i dio dogovora lidera šest političkih stranaka postignutog krajem 2011. godine.

U raspravi koja je prethodila glasanju poslanici Stranke za BiH i Saveza za bolju budućnost BiH izrazili su neslaganje izborom i sastavom novog Savjeta ministara, a među iznesenim razlozima naveli su nepostojanje programskog dokumenta i nedovoljnu zastupljenost žena.

Lagumdžija je u posljednjem učešću u ulozi poslanika u Predstavničkom domu ocijenio da ni na jedno mjesto u novom sazivu Savjeta ministara BiH ne dolazi lošije rješenje u odnosu na prethodni saziv.

Današnjoj sjednici prisustvovali su predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić, šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU Peter Sorensen, predstavnici međunarodne zajednice i brojni gosti.

(VisokoIN/Srna)

Vezani članci

Na predstojećoj plenarnoj sjednici: Ustavni sud BiH mijenja pravila

Visokoin.com

Belmin Zukan: Visokom je potrebno kulturom i sportom bogato ljeto!!

Visokoin.com

Admir Babić (SDP): Koliko je Gradska uprava u zadnje tri godine pomogla nabavku udžbenika

Visokoin.com

Nova godina, stari problemi: Izrazito zagađen zrak u bh. gradovima

Visokoin.com

Hindija: Koliko je Visočane koštao čistač ulica i je li ga direktor kupio sam od sebe?

Visokoin.com

Za deset mjeseci u BiH više od 1,2 miliona turista

Visokoin.com