BiH i njeni građani imali veliku korist od članstva u Vijeću Evrope

Povodom desete godišnjice prijema Bosne i Hercegovine u članstvo Vijeća Evrope (VE), ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija obratio se danas članovima Parlamentarne skupštine Vijeća.

Na početku obraćanja ministar Lagumdžija je izrazio zadovoljstvo zbog prilike da se na desetu godišnjicu prijema BiH u članstvo Vijeća Evrope obrati Parlamentarnoj skupštini, podsjetivši da je deceniju ranije s istog mjesta pozdravio odluku Komiteta ministara VE da predloži prijem BiH, koju je tada označio kao početak novog poglavlja u historiji BiH, saopćeno je iz Ureda za odnose sa javnošću MVP-a BiH.

Lagumdžija je ocijenio da je tokom protekle decenije Vijeće Evrope igralo značajnu ulogu u procesu demokratske tranzicije BiH, te su naša zemlja i njeni građani od članstva u ovom tijelu imali veliku korist.

“Vijeće Evrope dalo je potpuno novu dimenziju našoj vanjskoj politici, bazirano na zajedničkim evropskim vrijednostima – jačanju demokratije, vladavini prava i zaštiti ljudskih prava”, kazao je on.

Lagumdžija je ocijenio da članstvo BiH u Vijeću Evrope ima isti značaj kao i put zemlje ka Evropskoj uniji, uzimajući u obzir da je implementacija uvjeta Vijeća Evrope, naročito u slučaju Sejdić-Finci, u isto vrijeme i jedan od preduvjeta za kandidaturu BiH za članstvo u EU.

Govoreći o presudi Evropskog suda za ljudska prava naglasio je da postoji snažna politička volja svih političkih partija u Parlamentu BiH da se ona implementira, te da će BiH nastaviti usko sarađivati s Vijećem Evrope na promociji vrijednosti VE.

Ministar Lagumdžija je kazao da BiH može biti ponosna jer je od prijema u članstvo 2002. godine postala članicom velikog broja konvencija VE, te je do danas potpisala i ratificirala 80 konvencija i protokola Vijeća Evrope, a delegacija Parlamentarne skupštine BiH u PSVE je od početka vrlo aktivna.

Ocijenio je da napredak postignut proteklih godina, naročito kroz zaključivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SAA) i prijem u Partnerstvo za mir (PfP) sada treba biti konsolidiran uz snažan napredak u ekonomskim i političkim reformama u zemlji.

Podsjetio je da je prije 10 godina BiH bila ispred ili na istom nivou s Crnom Gorom i Srbijom kada su u pitanju evropske integracije, a danas nažalost zaostaje za susjedima.

U tom kontekstu istaknuo je da put prema naprijed vidi kao trokut čije stranice čine povjerenje, zajednička vizija budućnosti zemlje u Evropskoj uniji i NATO-u i politička volja lokalnih političkih grupacija, te da je potrebno da se načini novi zamah za promjene u BiH i ne dozvoli daljnje nazadovanje u reformskim procesima, kao i otvori put za napredak o pitanjima koja su od suštinskog značaja za sve građane.

Tokom posjete Strazburu ministar Lagumdžija se u odvojenim susretima sastao s predsjednikom Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope Jean-Claudeom Mignonom, generalnim sekretarom VE Thorbjornom Jaglandom, komesarom za ljudska prava VE Nilsom Muižnieksom, te izvjestiocima PSVE Karin S. Woldseth i Egidijusom Vareikisom.

Zvaničnici Vijeća Evrope su čestitali Bosni i Hercegovini desetu godišnjicu prijema u Vijeće Evrope i izrazili zadovoljstvo zbog pomaka koje je BiH načinila u posljednje vrijeme, za što, kako su kazali, velike zasluge ima ministar Lagumdžija, kao i nadu da će proces reformi biti nastavljen.

Sagovornici ministra Lagumdžije su tokom razgovora posebno naglasili potrebu što skorije implementacije presude u slučaju Sejdić – Finci.

Ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija je u Strazburu otvorio izložbu posvećenu desetoj godišnjici prijema BiH u Vijeće Evrope.

(VisokoIN/Fena)

Vezani članci

Na predstojećoj plenarnoj sjednici: Ustavni sud BiH mijenja pravila

Visokoin.com

Belmin Zukan: Visokom je potrebno kulturom i sportom bogato ljeto!!

Visokoin.com

Admir Babić (SDP): Koliko je Gradska uprava u zadnje tri godine pomogla nabavku udžbenika

Visokoin.com

Nova godina, stari problemi: Izrazito zagađen zrak u bh. gradovima

Visokoin.com

Hindija: Koliko je Visočane koštao čistač ulica i je li ga direktor kupio sam od sebe?

Visokoin.com

Za deset mjeseci u BiH više od 1,2 miliona turista

Visokoin.com