CIA najavljivala raspad SFRJ

To tvrdi profesor Josip Glaurdić u svojoj knjizi “Vreme Evrope”, koju je izdao američki univerzitet Jejl.Autor knjige, koji je došao do dijela dokumenata CIA, Bijele kuće i britanskog Forin ofisa, rekao je za hrvatski Jutarnji list da je najveći dio dokumenata ispak ostao “u mraku”, dodajući da će vjerovatno tamo i ostati zauvijek.

“Jugoslavenska kriza razvijala se dugoročno. Nije počela odjednom. Samo neko totalno neupućen mogao bi reći da se Jugoslavija 1991. iznenada našla u ratu. Sve se to događalo vrlo polako – kroz ekonomsku krizu, antibirokratsku revoluciju, kroz procese ukidanja autonomije u pokrajinama i nereda na Kosovu, zveckanje oružjem, prijetnje mijenjanjem granica. Sve je to bilo vrlo dobro dokumentovano. I to je ono najvažnije što vidimo kada danas čitamo CIA-ine dokumente – kako su oni bili dobro informisani”, kazao je Glaurdić.

On je dodao da su zapadni mediji bili veoma dobro informisani i da su čak predvidjeli raspad SFRJ, ali da političari nisu htjeli da vjeruju nekim stvarika koje su im servirale tajne službe.

“Posao CIA-e nije da stvara politiku. Bože sačuvaj. Oni analiziraju što se događa i eventualno simuliraju scenarije – što bi se moglo dogoditi ako se nešto poduzme. Zato kada čitamo novine iz tog razdoblja, mi zapravo svjedočimo o tadašnjem curenju obavještajnih podataka u medije. Pitanje je ko ih je pustio”, kaže Glaurdić.

“Ozbiljna teza je da su informacije procurile iz same CIA-e, jer su njeni obavještajci zaključili da nisu zadovoljni da se, nakon što su politici servirali izvještaje, ništa ne događa. Što radite u takvom slučaju? Probate priču ugurati u Nju Jork Tajm i gledate što će se dogoditi. Vjerujem da je to bio slučaj i s pričama koje su najavljivale raspad Jugoslavije”, dodaje on, prenosi B92.

(VisokoIN)

Vezani članci

Nova godina, stari problemi: Izrazito zagađen zrak u bh. gradovima

Visokoin.com

Hindija: Koliko je Visočane koštao čistač ulica i je li ga direktor kupio sam od sebe?

Visokoin.com

Za deset mjeseci u BiH više od 1,2 miliona turista

Visokoin.com

Godišnje se u prosjeku od narkotika liječi oko 2.000 ljudi u FBiH

Visokoin.com

Od mina ugroženo više od pola miliona stanovnika u BiH

Visokoin.com

Vlašić i dalje top zimska destinacija u središnjoj Bosni

Visokoin.com