Dačić: Nema saznanja o prijetnjama Zukorliću

Srbijanski ministar unutarnjih poslova Ivica Dačić izjavio je kako policija za sada nema operativnih spoznaja o ugrožavanju sigurnosti glavnog muftije Islamske zajednice u Srbiji Muamera Zukorlića te da će biti provjerene sve tvrdnje o tome.

Dačić je, u izjavi koju u srijedu prenose beogradski mediji, naveo kako je Upravi kriminalističke policije proslijedio pismo koje je dobio od Islamske zajednice u Srbiji, a u kojem se kaže da je Zukorlićeva sigurnost ugrožena.

Ukoliko postoje bilo kakve najave o ugrožavanju sigurnosti muftije Zukorlića, svi oni koji to čine biti će uhićeni, poručio je Dačić te dodao kako, za sada, nije dobio nikakvu informaciju o tome.

Muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić potvrdio je dan ranije za sarajevski “Dnevni avaz” kako ima informacije da se na njega sprema atentat te je upozorio kako bi takav čin trajno destabilizirao Srbiju i ujedno ukinuo njen suverenitet na području Sandžaka.

“Ja sam ozbiljno shvatio informacije da je moja sigurnost ugrožena i ako mi se išta dogodi odgovorni će biti (predsjednik Srbije) Boris Tadić, (ministri u srbijanskoj vladi) Rasim Ljajić i Sulejman Ugljanin”, izjavio je Zukorlić u intervjuu kojega je u utorak objavio taj list.

Na taj je način Zukorlić, koji otvoreno zagovara što veću autonomiju Sandžaka, regije na jugozapadu Srbije, neizravno sugerirao kako iza priprema za navodni atentat stoji srbijanski državni vrh, ali i one bošnjačke političke opcije iz Sandžaka koje zagovaraju bližu suradnju s Beogradom te podupiru Islamsku zajednicu Srbije, kojoj je na čelu Adem Zilkić.

Zukorlić je pak na čelu one struje među sandžačkim muslimanima koji se smatraju prije svega Bošnjacima i oslanjaju se na potporu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i njezina poglavara Mustafe Cerića.

Gotovo identičan naziv dviju islamskih zajednica u Srbiji – Islamska zajednica u Srbiji (Zukorlić) i Islamska zajednica Srbije (Zilkić) – ponekad u javnosti i među običnim građanima dovodi do zabune i netočnih interpretacija vijesti koje se tiču tih vjerskih zajednica.

(VisokoIN/Fena)

Vezani članci

Hamza Alić sportista godine u BiH

Visokoin.com

Berlusconi: Bolje u zatvor nego na prinudni rad

Visokoin.com

Čovjek preminuo nakon ujeda krpelja

Visokoin.com

Srbija: Ugušili bebu i bacili je iz autmobila!

Visokoin.com

U Beogradu novi slučajevi oboljelih od groznice Zapadnog Nila

Visokoin.com

Španski mašinovođa optužen za smrt 78 ljudi

Visokoin.com