Danas mirni protesti povodom ostavke Emira Suljagića

Mirni protesti grupe građana povodom neopozive ostavke ministra obrazovanja KS-a Emira Suljagića, a koju je on podnio zbog prijetnji upućenih njemu i njegovoj porodici, održat će se danas, s početkom u 12 sati.

Organizatori prosvjeda jučer su od predstavnika SDP-a, čiji je Suljagić član, tražili zvaničnu osudu prijetnji koje su mu upućene, jer je ona dosad stigla jedino iz Foruma mladih ove partije. Predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu Ahmed Nurković kazao je kako bi najbolje bilo da Suljagić ostane na mjestu ministra, piše Oslobođenje.

Zbog izmjena Zakona o visokom obrazovanju, jer ako dođe neko novi, krenućemo ispočetka. Žao nam je zbog svega što se desilo i nadamo se da neće otići. Sa njim smo počeli veoma važan projekat o studentskom standardu, koji podrazumijeva prepoznavanje diploma na tržištu, uz izradu liste zanimanja i lakšeg pronalaska posla, napomenuo je Nurković.

No kako se saznaje u Kantonu, Suljagić se neće vraćati na mjesto ministra.

Njegova ostavka trebala bi biti prihvaćena na sjednici Skupštine Kantona Sarajevo, 29. februara, te imenovan njegov nasljednik u kantonalnoj Vladi.

Među kandidatima pominje se Zoran Selesković, generalni sekretar Univerziteta u Sarajevu, zatim direktorica Gimnazije Dobrinja i predsjednica Nadzornog odbora SDP-a Sabiha Miskin, ali i zastupnica ove stranke u Skupštini Hanka Vajzović, inače profesorica na FPN-u.

(VisokoIN)

Vezani članci

Na predstojećoj plenarnoj sjednici: Ustavni sud BiH mijenja pravila

Visokoin.com

Nova godina, stari problemi: Izrazito zagađen zrak u bh. gradovima

Visokoin.com

Hindija: Koliko je Visočane koštao čistač ulica i je li ga direktor kupio sam od sebe?

Visokoin.com

Za deset mjeseci u BiH više od 1,2 miliona turista

Visokoin.com

Godišnje se u prosjeku od narkotika liječi oko 2.000 ljudi u FBiH

Visokoin.com

Od mina ugroženo više od pola miliona stanovnika u BiH

Visokoin.com