13. Augusta 2022.

Do kraja godine moguć novi Ustav FBiH

U organizaciji Udruženja demokratskih pravnika u BiH, danas je održana tribina o temi “Ustavno uređenje Federacije BiH“, a uvodničar je bio prof.dr. Kasim Trnka, profesor ustavnog prava.

Profesor Trnka je podsjetio kako je proces promjene ustava FBiH krenuo prošle godine pod pokroviteljstvom Sjedinjenih Američkih Država, te je formirana ekspertna grupa koja je napravila svoj prijedlog preporuka i 24. juna ove godine Predstavnički dom FBiH je odlučio da se krene u ustavne promjene.

Istakao je da je sada ekspertna grupa od preporuka napravila prednacrt ustava Federacije, kompletan novi tekst ustava Federacije i sada su u toku pripreme i parlamentarna debata o budućem ustavu.

”Ekspertna grupa bi do 1. oktobra trebala da predloži nacrt kompletnog novog ustava Federacije, da uzme u obzir i prijedloge različitih političkih stranaka, i da onda Komisija za ustavna pitanja Predstavničkog doma FBiH definitivno formuliše prijedloge za promjenu ustava i pokrene javnu raspravu s orijentacijom da se uključe mediji, civilno društvo i da se, ako to bude moguće, do kraja ove godine donese potpuno novi ustav FBiH” – kazao je novinarima profesor Trnka.

Podsjetio je “kako smo dosad imali nametnute odredbe ustava i ovo je prvi put da domaće političke snage i domaća stručna javnost pravi svoj ustav prema svojoj mjeri”.

Trnka naglašava da je smisao promjene ustava da se osigura odlučujuća pozicija građana u Ustavu Federacije, da se osigura ravnopravnost pripadnika konstitutivnih naroda i odgovarajuća zastupljenost onih koji se ne izjašnjavaju kao pripadnici konstitutivnih naroda.

”Ne koristimo pojam “ostali“ i onda smo kroz čitav tekst ustava provukli tu mogućnost da svako ima iste šanse da pristupi javnim funkcijama, što znači da suštinski predlažemo provođenje presude “Sejdić i Finci“ u ustavnom uređenju Federacije BiH” – ustvrdio je Trnka.

Dodao je kako se nisu upuštali u reorganizaciju kantona, jer to zapravo i nije ustavna materija, o tome odlučuje zakonodavac federalnim zakonom, a ekspertna grupa je rekla da treba smanjivati kantone jer su fiskalno neodrživi.

Bitne promjene bi, kako je pojasnio, trebao da doživi Parlament Federacije koji bi trebao biti centralna institucija u sistemu, treba da prestane institucija predsjednika Federacije, da se napravi ravnopravan balans između Parlamenta i Vlade FBiH, i što je pozitivno bit će ojačana pozicija Ustavnog suda kao zaštitnika ustavnosti i zakonitosti i čitav sistem pravosuđa postavlja na demokratske principe.

Trna ke naveo i to da novi ustav predviđa da organizaciona struktura Federacije bude jeftinija, da se smanji broj ministara, poslanika, članova vlade te da se ubrza proces donošenja odluka.

”S druge strane, konsolidovana Federacija bila bi solidna osnova za ulazak u ustavnu reformu Bosne i Hercegovine” – zaključio je prof.dr. Kasim Trnka.

(VisokoIN/Fena)

Vezani članci

VISOKO: Obilježeno 68 godina rukometa

VISOKOIN.COM

Zdenko Antović: Priča o Seadu Sirči

VISOKOIN.COM

Nova godina, stari problemi: Izrazito zagađen zrak u bh. gradovima

VISOKOIN.COM

Hindija: Koliko je Visočane koštao čistač ulica i je li ga direktor kupio sam od sebe?

VISOKOIN.COM

Za deset mjeseci u BiH više od 1,2 miliona turista

VISOKOIN.COM

Godišnje se u prosjeku od narkotika liječi oko 2.000 ljudi u FBiH

VISOKOIN.COM