Dodik dosljedno nastavlja politiku Karadžića!

Savez antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata u Bosni i Hercegovini osuđuje falsifikovanje i manipuliranje historijskim činjenicama radi negiranja kako Bosne i Hercegovine kao domovine i države Srba, Hrvata, Bošnjaka i svih njenih građana, tako i zajedničke antifašističke borbe svih njenih naroda.

Dosljedno nastavljajući politiku Radovana Karadžića i njeno ukidanje odluka ZAVNOBiH-a zasnovanih na hiljadugodišnjoj tradiciji Bosne i Hercegovine kao zemlje koja “nije ni srpska ni hrvatska ni muslimanska, već i srpska i hrvatska i muslimanska”, Milorad Dodik već godinama osporava njenu državnost, osporavajući time i Aneks 4, Dejtonskog mirovnog sporazuma o pravnom, političkom i međunarodnom kontinuitetu države Bosne i Hercegovine.

Ne sporeći žrtve i ulogu srpskog naroda u Drugom svjetskom ratu, Dodikova tvrdnja da je srpski narod bio glavni pokretač i gotovo jedini nosilac antifašističke borbe kako u BiH, tako i u cijeloj Jugoslaviji obična je laž, saopćeno je iz Saveza antifašista i boraca NOR-a u BiH.

Historijska je činjenica da bez učešća svih naroda i narodnosti ne bi bilo antifašističke narodnooslobodilačke borbe, kao što je isto tako istina da je pokretač i nosilac te borbe na prostorima Bosne i Hercegovine i bivše Jugoslavije bila KPJ s Josipm Brozom Titom na čelu. Gnusna je laž i Dodikova tvrdnja da Muslimani nisu bili antifašisti jer su bili u ustaškim i handžar divizijama, navodi se u saopćenju.

U ovakvim generalizacijama i ocjenama čitavih naroda nemoguće je ne prepoznati fašistoidni duh, kojim se potpuno negiraju i vrijednosti antifašističke borbe, sloboda i ravnopravnost svih naroda i građana, pa i žrtve koje su svoje živote ostavili na Kozari, Sutjesci, Neretvi, Igmanu i širom bivše Jugoslavije, smatra ovaj savez.

Odsustvo adekvatnog reagovanja domaćih i međunarodnih institucija i šire javnosti na falsifikovanja i negiranja historijskih činjenica, po mišljenju SABNOR-a BiH, ohrabruje sve otvorenije djelovanje pojedinaca i organizacija koje baštine ideje antifašizma.

SABNOR BiH upozorava institucije međunarodne zajednice na opasnost ovakve huškačke politike čija nas retorika, stvarajući uvjerenje o nemogućnosti zajedničkog života stvara međunacionalno nepovjerenje i strah od međunacionalnih sukoba, vraća u početke devedesetih godina, koje su neposredno prethodile krvavoj tragediji koju su doživjeli BiH, njeni građani i narodi, navodi se u saopćenju.

(VisokoIN/Fena)

Vezani članci

Na predstojećoj plenarnoj sjednici: Ustavni sud BiH mijenja pravila

Visokoin.com

Belmin Zukan: Visokom je potrebno kulturom i sportom bogato ljeto!!

Visokoin.com

Admir Babić (SDP): Koliko je Gradska uprava u zadnje tri godine pomogla nabavku udžbenika

Visokoin.com

Nova godina, stari problemi: Izrazito zagađen zrak u bh. gradovima

Visokoin.com

Hindija: Koliko je Visočane koštao čistač ulica i je li ga direktor kupio sam od sebe?

Visokoin.com

Za deset mjeseci u BiH više od 1,2 miliona turista

Visokoin.com