Dortmund: Oslobođeni ‘kraljevi provalnika’ iz ‘zeničke bande’

Javnost u Dortmundu šokirana je puštanjem na slobodu dvojice provalnika iz BiH zbog proceduralne greške Suda.

Provalnici starosti 28 i 46 godina su pripadnici tzv. “zeničke bande” koja je odgovorna za oko 300 provala u Dortmundu i široj regiji Ruhr, piše Bild.

Njemački mediji već su pisali o grupi koju čini više od 25 provalnika iz Zenice. Upadali su u kuće i uzimali novac, nakit, kućanske aparate, a kada bi neko iz grupe bio uhapšen ili na drugi način spriječen u “poslu”, odmah je stizala zamjena iz Zenice.

Početkom aprila njemačka policija požalila se i na izostanak suradnje sa svojim kolegama iz MUP-a Zeničko-dobojskog kantona koji su odmah opovrgli njihove navode,

Početkom proljeća, baš kada su policajci iz Dortmunda i Zenice kroz medije razmjenjivali saopštenja, njemačka policija uhapsila je dvojicu članova bande koji su nazvani “kraljevima provalnika” jer su sami odgovorni za oko 100 provala.

Sudija je obojici odredio pritvor zbog velikog broja učinjenih kaznenih djela i opasnosti da pobjegnu u Bosnu i Hercegovinu.

Kada je Tužilaštvo prikupilo dokaze Regionalni sud u Dortmundu proglasio se nenadležnim za slučaj. Međutim, morali su ipak preuzeti slučaj nakon što je Apelacioni sud uvažio žalbu javnog tužioca.

Prebacivanje loptice trajalo je više od pola godine a proces nije počinjao i zbog preopterećenosti suda. Na kraju je predmet vraćen u Regionalni sud Hamm, čiji je sudija odredio puštanje provalnika na slobodu.

Pri ispitivanju dokaza sudija je došao do zaključka da nalog Tužilaštva ne odgovara traženim dokazima”, izjavio je Christian Nubbemeyer, portparol Suda u Hammu.

Bild piše da je aljkavost Suda šamar policiji u Dortmundu čiji se šef Gregory Lange ne tako davno pohvalio uspjehom u borbi protiv međunarodne grupe provalnika.

Vezani članci

Zenička policija pronašla i oduzela više od jednog kilograma opojne droge

Visokoin.com

U požaru u kući u zeničkom selu Hajkovići smrtno stradale dvije žene

Visokoin.com

Donesena odluka o privremenoj obustavi radova u RMU Zenica

Visokoin.com

Saradnik Marije Šerifović u gipsu: “Umalo smo ostali bez oka u Zenici” (FOTO)

Visokoin.com

Sumiraju se posljedice sinoćnjeg potresa na području Zenice

Visokoin.com

Ministar Vinko Marić slao svog savjetnika u MUP ZDK da vrši pritisak na inspektore?

Visokoin.com