Duel između Dodika i Jovanovića

Duel između Milorada Dodika i Čedomira Јovanovića, koji organizuje Tanjug, počeo je tačno u podne u prostorijama Pres-kluba Tanjuga na Obilićevom vencu.

Dogovorena tema glasi: “Da li je Republika Srpska genocidna tvorevina ili izraz volje naroda?”.

Na početku tv duela sa Čedomirom Jovanovićem, Milorad Dodik je izjavio da je totalna laž da je RS nastala na genocidu. RS je nastala 1992. godine prije Srebrenice.

Dodik je naveo da nije došao da se svađa sa liderom LDP-a.

Čedomir Jovanović je naveo da zgradu Tanjuga u centru Beograda iz koje se emituje tv duel “obezbjeđuje policja kao da igra rukometna reprezentacija”. Od koga nas to obezbjeđuje policija, upitao je Jovanović Dodika.

Dodik je ponovio da je Republika Srpska nastala 1992. godine i da su prije Srebrenice na istom području jedinice Nasera Orića počinile stravičan zločin nad Srbima.

“Ja nikada nisam prizano da je u Srebrenici bio genocid niti ću to učiniti. Ja sam samo bio konstatovao da je Haški tribunal donio presudu u slučaju generala Krstića kojom ga je osudio za genocid 1995. godine”, rekao je Dodik.

On je naveo i da nikada nije sporio zločin u Srebrenici, ali da će uvijek osporiti tvrdnju da je RS genocidna tvorevina.

Čedomir Jovanović je zatim rekao njegova rečenica u kojoj je naveo da je RS nastala na genocidu dio njegove brige za sopstvenu zemlju.

“Ja brinem o svojoj zemlji Srbiji koja se nalazi tri mjeseca pred izborima. Imamo pravo da u kampanji formulišemo i otvorimo sporna pitanja kao bi nakon izbora Srbija prestala da bude izbor svih problema u regionu”, rekao je lider LDP-a.

Jovanović je pomenuo i Srđana Aleksića koji je poginuo pokušavajući da spasi svog prijatelja Bošnjaka. On je istakao da je Srđan Aleksić Srbin kojem se dive i Srbi i Bošnjaci, a ne Karadžić, a ne Mladić.

“Postavljam pitanje da li se Srbija bavi Republikom Srpskom samo da bi kompenzovala poraze na Kosovu”, upitao je Jovanović.

Jovanoić i Dodik su zatim nastavili da polemišu o početku rata u BiH, gdje je prvo bio počinjen ratni zločin i zašto i kako je formirana Republika Srpska na osnovu Dejtonskog sporazuma.

Dodik je rekao da voli Srbiju. “Ja volim Srbiju, volim je više nego Sarajevo, što možda nije vaš slučaj gospodine Jovanoviću”, rekao je Dodik.

Predsjednik RS je zatim podsjetio Čedomira Jovanovića da se prisjeti odakle potiče, aludirajući da je majka lidera LDP-a porijeklom iz Bosne.

Na to mu je Jovanović uzvratio “nemojte molim vas da me podsjećate odakle je moja majka”.

Jovanović: “Jel’ se ovdje priča odakle je moja majka? I vi ćete moje srpstvo da mjerite kao…”

Dodik: “Vašim glupostima….”

Jovanović: “Jel’ tako? Jel tako? Pa to onda recite i budite na takav način dostojan predsjednik RS. Ne kititi se Karadžićevim oružjem, kitite se Srđanom Aleksićem, momkom koji je ubijen zato što je branio svoje drugare Bošnajke”.

U žustroj raspravi koja se vodi, Milorad Dodik je Čedomiru Jovanoviću počeo da postavlja pitanja u vezi sa ubistvom premijera Srbije Zorana Đinđića.

Dodik: “Zašto si ti vadio onog Spasojevića iz zatvora?”

Jovanović: “A jel znate da sam odveo Slobodana Miloševića u zatvor”.

Predsjednik Republike Srpske je rekao i da će otići na sjeveru Kosova i da bi svoj stav o referendumu na sjeveru Kosova iznio nakon razgovora sa Srbima na sjeveru.

Dodik: “Ne bih imao ništa protiv ni da razgovaram se nekim iz kosovskih institucija”.

Rasprava se nakon polemike u vezi sa Kosovom vratila na Repuliku Srpsku i BiH. Dodik je naveo da Jovanović o Bosni govori na osnovu stereotipa, da priča o BiH, a da tamo nije ni bio.

Jovanović: Naravno da sam bio.

Dodik: Da li je na Baščaršiji na ćevapima. U RS možete slobodno da dođete, ja vam garantujrem da vas neće čuvati ovoliko ljudi koliko vas ovdje čuva.

Na kraju duela Dodik je negirao tvrdnje voditeljice da je došao na duel jer je očekivao da se Jovanović izvini.

Dodik: Nije tačno ja to nikada nisam rekao. Ja gospodinu Jovanoviću ne sporim pravo na njegov stav, kao što ni on meni ne bi trebalo da spori pravo na moj. Ja nisam došao ovdje da modifikujem gospodina Jovanovića.

Pored burne rasprave između predsjednika RS i lidera LDP-a primijetno je i da voditeljica duela nije uspjela da izađe na kraj sa Dodikom i Jovanovićem.


(VisokoIN/B92)

Vezani članci

Hamza Alić sportista godine u BiH

Visokoin.com

Berlusconi: Bolje u zatvor nego na prinudni rad

Visokoin.com

Čovjek preminuo nakon ujeda krpelja

Visokoin.com

Srbija: Ugušili bebu i bacili je iz autmobila!

Visokoin.com

U Beogradu novi slučajevi oboljelih od groznice Zapadnog Nila

Visokoin.com

Španski mašinovođa optužen za smrt 78 ljudi

Visokoin.com