Egipćani i dalje na ulicama, jedna osoba poginula

Egipatski demonstranti nastavili su proteste protiv vojne uprave u centru Kaira i ostalim gradovima, uz sporadične okršaje sa snagama reda, iako je armija obećala da će u junu biti održani predsjednički izbori.

Jedan muškarac poginuo je rano jutros u Aleksandriji, jednom od nekoliko gradova u kojima su se prethodnih dana dešavali nemiri u kojima je živote izgubilo najmanje 37 ljudi.

Feldmaršal Mohamed Husein Tantavi, koji rukovodi vojnim savjetom od svrgavanja predsjednika Hosnija Mubaraka u junu, juče je u televizijskom obraćanju naciji rekao da će civilni predsjednik biti izabran u junu, oko šest mjeseci ranije nego što je prvobitno planirano.

Vojni savjet takođe je prihvatio ostavku civilnog premijera i njegovog kabineta. Vlada je pala zbog nepopularnog prijedloga da vojska po novom ustavu ostane izvan civilne kontrole.

“Odlazi! Odlazi! Narod želi da svrgne maršala”, uzvikivili su okupljeni na Trgu Tahrir u Kairu. Manje grupe građana do duboko u noć su se sukobljavale sa policijom u oblacima suzavca.

Parlamentarni izbori trebalo bi da počnu u nekoliko faza za sedam dana i trajaće do januara. U ovom trenutku nije poznato da li će biti održan referendum o vojnoj upravi, niti koja je alternativa predloženim presjedničkim izborima u junu.

Tantavi (76), koji je bio ministar odbrane u Mubarakovom režimu punih 20 godina, rekao je u obraćanju naciji da vojska ne želi vlast i da će, ako to bude potrebno, biti održan referendum o tom pitanju.

Mnogi građani odbaciju ovu ideju kao pokušaj izazivanja podjela unutar nacije.

Policija je demantovala da je u intervencijama koristila bojevu municiju, ali bolnički izvori tvrde da je većina poginulih u posljednjih nekoliko dana imala rane od metaka. Demonstranti su pokazali ispražnjene okvire koje su odbacili pripadnici snaga reda.

(VisokoIN/Srna)

Vezani članci

Hamza Alić sportista godine u BiH

Visokoin.com

Berlusconi: Bolje u zatvor nego na prinudni rad

Visokoin.com

Čovjek preminuo nakon ujeda krpelja

Visokoin.com

Srbija: Ugušili bebu i bacili je iz autmobila!

Visokoin.com

U Beogradu novi slučajevi oboljelih od groznice Zapadnog Nila

Visokoin.com

Španski mašinovođa optužen za smrt 78 ljudi

Visokoin.com