Erdoan danas u Bosni i Hercegovini, posjetiće i Srbiju i Hrvatsku

Predsjednik Turske, Redžep Tajip Erdoan doputovat dana dolazi u Bosnu i Hercegovinu. Očekuje se niz susreta sa bh. zvaničnicima. Programom posjete planirana je ceremonija svečanog dočeka uz vojne počasti, a potom i susret s predsjedavajućim i članovima Predsjedništva BiH. Direktan prenos dočeka turskog predsjednika možete pratiti u programu BHT1.

Posljednji put Erdogan je u posjeti Bosni i Hercegovini bio u augustu prošle godine. Erdoan će posjetiti balkanske zemlje a sve u cilju posvećenost miru i stabilnosti regiona Balkana, rečeno je ranije. Erdogan će, pored Bosne i Hercegovine, posjetiti i Srbiju i Hrvatsku.

Turska i Bosna i Hercegovina imaju čvrste i istinski prijateljske veze. Zvanične diplomatske odnose dvije države uspostavile su 29. augusta 1992. godine. Turska je jedan od najvažniji partnera zemalja Zapadnog Balkana te se od predstojeće posjete očekuju dodatni pomaci u već dobroj saradnji ovih država u političkom i ekonomskom smislu.

Osim jakih kulturno-historijskih veza, u ovom dijelu svijeta u proteklim godinama Turskaje igrala važnu ulogu na uspostavljanju trajnog i održivog mira, ali i dijaloga u pogledu smirivanja pojedinih političkih tenzija. Kroz trilateralne sastanke, uz posredstvo Turske, poboljšanja je saradnja u mnogim društveno-političkim oblastima između Srbije i Bosne i Hercegovine, ali i Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Isto tako, Turska je važan ekonomski partner i investitor na Zapadnom Balkanu što govori i na hiljade radnih mjesta otvorenih posredstvom predstavništava ove zemlje, ali i turskih kompanija koje posluju na prostoru od Sjeverne Makedonije, preko Kosova i Crne Gore, do Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Prema podacima Centralne banke BiH (CBBH) Republika Turkiye je do 31. decembra prošle godine investirala ukupno 265,3 miliona eura ili 518,9 miliona KM, te je na desetom mjestu na listi zemalja najznačajnijih stranih investitora u BiH, sa učešćem od 3,1 posto u ukupnim investicijama.

U posljednjih pet godina, Bosna i Hercegovina s Turskom ostvaruje obim razmjene od 5,9 milijardi KM, s trgovinskim deficitom od 2,4 milijardi KM, te prosječnom pokrivenošću uvoza izvozom od 43,5 posto, s trendom pada pokrivenosti. U periodu od januara do jula 2022. godine, bh. izvoz u Tursku je 187,8 miliona KM, a uvoz iz Turske 855,4 miliona KM, dok je struktura razmjene slična kao i prethodne godine.