Erdogan: Ne koristite kreditne kartice

Turski premijer Redžep Tajip Erdogan pozvao je Turke da ne koriste kreditne kartice i optužio banke da su zarobile ljude u siromaštvu velikim kamatama, a bankarski lobi da pokušava da oslabi ekonomiju.

Ovo je novi Erdoganov verbalni napad na finansijsku zajednicu, koja očekuje da će centralna banka povećati troškove zaduživanja sljedeće sedmice da bi stabilizovala državnu valutu liru, koja sve više slabi.

Erdogan je kasno sinoć na iftarskoj večeri rekao da su banke sve bogatije zahvaljujući visokim kamatama i maržama i apelovao da građani žive u skladu sa raspoloživim sredstvima.

“Ne uzimajte kreditne kartice. Ko plaća tim novcem? To nisu bogati, nego siromašni. Umrli bi da dobiju kreditnu karticu i hvale se njome, ali novca nestane prije kraja mjeseca. Moramo zajedno da preokrenemo ovu igru”, rekao je Erdogan u obraćanju porodicama ratnih veterana i palih boraca, prenio je Rojters.

Erdogan i članovi njegove administracije optužuju špekulante za namjerno destabilizovanje finansijskih tržišta da bi ostvarili brzu zaradu na račun turske ekonomije.

Turska lira pala je na rekordno nizak nivo prema dolaru u posljednjih nekoliko mjeseci.

Erdogan je prošle godine rekao da želi da kamata na kupovinu nekretnina bude nula odsto, a prošlog mjeseca obećao je da će “ugušiti” špekulante koji se bogate na “znoju naroda”. Premijer je apelovao na Turke da svoj novac čuvaju u državnim, a ne privatnim bankama.

(VisokoIN/Srna)

Vezani članci

Hamza Alić sportista godine u BiH

Visokoin.com

Berlusconi: Bolje u zatvor nego na prinudni rad

Visokoin.com

Čovjek preminuo nakon ujeda krpelja

Visokoin.com

Srbija: Ugušili bebu i bacili je iz autmobila!

Visokoin.com

U Beogradu novi slučajevi oboljelih od groznice Zapadnog Nila

Visokoin.com

Španski mašinovođa optužen za smrt 78 ljudi

Visokoin.com