EU uvodi drastične mjere protiv pušenja

Evropska unija (EU) uvodi novu direktivu o duhanskim proizvodima za zemlje članice, i to povećanje cijena, smanjenje broja cigareta u jednoj kutiji, zabranu slim pakovanja s okusom mentola i čokolade. Na ovaj način želi se stati ukraj velikom broju pušača, jer je zdravlje uvijek u prvom planu.

I za Bosnu i Hercegovinu, ako postane članica EU, važit će ista pravila.

Aida Ramić-Čatak, federalna koordinatorica za kontrolu duhana pri Zavodu za javno zdravstvo FBiH, kazala je da se s uvođenjem direktiva prati trend povećanja cijena cigareta s povećanjem porezne stope, piše Dnevni avaz.

‘U dogledno vrijeme u procesu harmonizacije s legislativom EU i u našoj zemlji će se to morati regulirati. Mi nismo članica EU, ali pratimo povećanje cijena. No, i dalje nema pomaka u izdvajanju novca iz budžeta za promociju zdravlja’ – kazala je Ramić-Čatak, pojasnivši da članice EU koje su potpisnice Okvirne konvencije o kontroli duhana uzimaju dio novca od povećanja cijena te da dio ulažu u kampanju o štetnostima duhana.

Cilj direktive je smanjiti broj pušača za dva posto tokom idućih pet godina, jer se čak 25 miliona eura godišnje u EU potroši na liječenje bolesti uzrokovanih pušenjem.

Evropski parlament o novim mjerama će raspravljati najesen, ali već na sjednici Evropskog ekonomskog i socijalnog odbora u Briselu rasprava je bila žestoka.

(VisokoIN)

Vezani članci

Hamza Alić sportista godine u BiH

Visokoin.com

Berlusconi: Bolje u zatvor nego na prinudni rad

Visokoin.com

Čovjek preminuo nakon ujeda krpelja

Visokoin.com

Srbija: Ugušili bebu i bacili je iz autmobila!

Visokoin.com

U Beogradu novi slučajevi oboljelih od groznice Zapadnog Nila

Visokoin.com

Španski mašinovođa optužen za smrt 78 ljudi

Visokoin.com