FOM OOSDPBiH Visoko: Čestitka za 8.mart

Žene su započele borbu za svoja prava i slobode prije 101 godinu. Želja za boljim uslovima rada, za boljom platom, pravom glasa i jednakopravnošću, bila je jača od tradicionalnih i diskriminirajućih pogleda na položaj žene. U većini demokratskih zemalja, kroz socijalističke partije i sindikalna udruženja, žene su se izborile za svoja prava i za svoj Dan. Dosta toga se promijenilo za posljednjih sto godina – žene su danas visoko obrazovane i idu rame uz rame sa muškarcima – one su danas liderice država, vode svjetsku političku scenu, kompanije, dobivaju Nobelove nagrade, lete u svemir.

Danas je 8. mart odmakao od svoje političke konotacije. Tako je u Bosni i Hercegovini ovaj praznik izrastao u Dan izražavanja ljubavi i poštovanja prema ženama. Uz čestitke svim građankama Bosne i Hercegovine, podsjećamo da je, nažalost, diskriminacija i zlostavljanje žena, još uvijek česta pojava širom svijeta, pa i kod nas, te nas ovaj dan treba podsjetiti da borba za ljepši svijet svih djevojčica, djevojaka i žena još nije završena.

(VisokoIN)

Vezani članci

U Visokom uhapšena jedna osoba zbog ugrožavanja sigurnosti

Visokoin.com

Mirza Ganić ponovo kandidat za gradonačelnika na predstojećim izborima!?

Visokoin.com

Otvoreno pismo stanovnika u Naselju Luke: Kako Upraviteljstvo na grbači etažnih vlasnika stanova živi i skupljaju “harač”

Visokoin.com

Zenička policija pronašla i oduzela više od jednog kilograma opojne droge

Visokoin.com

Sretan 7. april – Dan oslobođenja Grada Visokog od fašizma

Visokoin.com

Nole se kući u BiH: Visoko ga zauvijek kupilo

Visokoin.com