Francuskinji prijeti zatvorska kazna zbog nošenja vela

Muslimanka Hind Ahmas (32) koja je kažnjena zbog nošenja islamskog vela preko lica, mogla bi da postane prva žena u Francuskoj koja će zbog tog prestupa biti poslata u zatvor, prenosi Tanjug. Ahmas je u ponedjeljak osuđena na 15-dnevni “kurs o državljanstvu” i kaznu od 150 eura, što je prva kazna koja je u Francuskoj izrečena otkako je 11. aprila na javnim mjestima zabranjeno nošenje vela koji pokrivaju cijelo lice, kao što su burka i nikab.

Njoj nije bilo dozvoljeno da uđe u zgradu suda pošto je odbila da skine nikab.

Kazna joj je određena u odsustvu, a ukoliko joj se ne povinuje prijeti joj zatvorska kazna u trajanju od dvije godine i novčana kazna u iznosu od 30.000 eura.

“Što se tiče kursa o državljanstvu, neću ga pohađati. Predavanja o francuskom državljanstvu su potrebna ljudima u sudnici, a ne meni”, rekla je

Ahmas novinarima ispred zgrade suda, javila je televizija “Frans-24”.

Ahmas je odbila da otkrije lice uprkos zahtijevima policajaca koji su je zaustavili ispred Jelisejske palate u centru Pariza istog dana kada je vlada predsjednika Nicolasa Sarkozyja zabranila nošenje vela na javnim mjestima.

Francuska je prva zemlja u Evropi koja je zabranila nošenje vela koji prekriva cijelo lice. Takav dio odjeće u ovoj zemlji, prema zvaničnim procjenama, nosi samo oko 2.000 žena.

(VisokoIN)

Vezani članci

Hamza Alić sportista godine u BiH

Visokoin.com

Berlusconi: Bolje u zatvor nego na prinudni rad

Visokoin.com

Čovjek preminuo nakon ujeda krpelja

Visokoin.com

Srbija: Ugušili bebu i bacili je iz autmobila!

Visokoin.com

U Beogradu novi slučajevi oboljelih od groznice Zapadnog Nila

Visokoin.com

Španski mašinovođa optužen za smrt 78 ljudi

Visokoin.com