Hezbolah objavio imena agenata CIA-e uhvaćenih u Libanu

Militantna organizacija Hezbolah objavila je u televizijskoj emisiji, emitovanoj prošle sedmice, listu s imenima agenata CIA-e koji rade u Libanu.

Objavljivanje ovih imena stvara nove sigurnosne rizike za CIA-u u zemlji gdje su američke špijunske operacije već znatno oštećene, jer je Hezbolah ranije uhvatio nekoliko agenata američke obavještajne agencije.

Imena agenata su objavljena na libanskoj televizijskoj stanici El-Manar u petak u reportaži o američkoj špijunaži i saradnji s Izraelom.

“Pravilo agencije je da ne obraća pažnju na lažne tvrdnje terorističkih agencija. Mislim da je potrebno zapamtiti da je Hezbolah opasna organizacija, a El-Manar im služi za vlastitu propagandu. Sama ta činjenica bi trebala baciti sumnju na kredbilitet njihovih tvrdnji”, izjavila je glasnogovornica CIA-e Jennifer Youngblood.

Ona je odbila da komentira da li su izvještaji tačni i da li je agencija povukla ili namjerava povući svoje agente iz te zemlje, javio je The Washington Post.

Bivši zvaničnici CIA-e izjavili su da sa sigurnošću prepoznaju najmanje jedno ime sa spiska objavljenog na libanskoj televiziji. Naglasili su da ovaj potez Hezbolaha ima za cilj da uplaši buduće špijune.

Prošlog mjeseca američki zvaničnici su saopćili da je grupa agenata CIA-e identificirana i uhvaćena od Hezbolaha. Organizacija je navodno koristila softvere za analizu podataka s mobilnih telefona da bi pratila osumnjičene špijune.

Imena koje je objavila televizija El-Manar nisu uključeni u izvještaj The Washington Posta.

U posljednjih godinu dana CIA je opozvala svoja dva šefa ogranaka u Islamabadu nakon što su njihova imena javno objavljena.

(VisokoIN/Fena)

Vezani članci

Hamza Alić sportista godine u BiH

Visokoin.com

Berlusconi: Bolje u zatvor nego na prinudni rad

Visokoin.com

Čovjek preminuo nakon ujeda krpelja

Visokoin.com

Srbija: Ugušili bebu i bacili je iz autmobila!

Visokoin.com

U Beogradu novi slučajevi oboljelih od groznice Zapadnog Nila

Visokoin.com

Španski mašinovođa optužen za smrt 78 ljudi

Visokoin.com