Holanđani planiraju zabranu burke

Holandska manjinska vlada planira da zabrani muslimanske marame koje pokrivaju lice, kao što su burke, od naredne godine. Holandija u kojoj živi milion muslimana od ukupno 17 miliona stanovnika, biće druga evropska zemlja koja će zabraniti burku nakon Francuske.

“Ljudima treba omogućiti da gledaju jedni drugima u lice i da se prepoznaju kada se sretnu”, navodi se u saopštenju ministarstva unutrašnjih poslova.

Novi zakon o zabrani nošenja vela koji pokriva lice još treba da odobre oba doma parlamenta, ali isključuje odjeću koja se nosi zbog zaštite kao što je u slučaju vatrogasaca i hokej igrača, te kostima Djeda Mraza ili kostima za Noć vještica.

Zabrana se ne odnosi na religijska mjesta, kao što su džamije ili crkve, niti na putnike u avionu na putu za holandski aerodrom, navodi se u saopštenju.

Zabrana će se odnositi i na fantomke i kacige za motocikliste kada se nose na neodgovarajućim mjestima, kao što su prodavnice, rekao je zamjenik premijera, odbacujući tvrdnje da je to zabrana religijske garderobe.

Cilj zabrane je da osigura tradiciju otvorene komunikacije koja se njeguje u holandskom društvu i da se spriječe ljudi u sakrivanju identiteta kako bi mogli da nekome naude. Antiislamska Slobodarska partija Gerta Vildersa, koja koaliciji demohrišćana i liberala omogućava većinu u parlamentu, uložila je dosta političkog napora da se zabrana burke uvrsti u zakon.

Vilders, koji je osudio holandsku kraljicu Beatrisu zbog pokrivanja lica maramom tokom kraljevske posjete Bliskom istoku, rekao je da je ovo divna vijest i da će burka konačno biti zabranjena u Holandiji.

“Konačno. Prijedlog su odoborili članovi ministarskog savjeta”, rekao je on. Mali broj muslimanki u Holandiji nosi nikab u arapskom stilu kod kojeg su oči otkrivene i burke iz Avganistana koje potpuno pokrivaju lice, javlja Srna.

Akademici procjenjuju da je taj broj između 100 i 400, a muslimanske marame koje ostavljaju lice otvorenim daleko su češće. Koalicija se saglasila da podnese novi zakon parlamentu naredne sedmice koji predviđa novčanu kaznu od 390 eura, navodi se u saopštenju Ministarstva. Moris Beržer, profesor modernog islama na Univerzitetu, rekao je da samo nekoliko stotina žena nosi veo koji potpuno prekriva lica u Holandiji.”Ovo je veoma simbolično, to je dio sporazuma sklopljenog sa PVV. Mi smo u sred krize, postoje i gore stvari koje treba riješiti”, rekao je Beržer. Manjinska koalicija je u sukobu sa Slobodarskom partijom u vezi s tim gdje treba napraviti budžetske rezove i kolike.

(VisokoIN)

Vezani članci

Hamza Alić sportista godine u BiH

Visokoin.com

Berlusconi: Bolje u zatvor nego na prinudni rad

Visokoin.com

Čovjek preminuo nakon ujeda krpelja

Visokoin.com

Srbija: Ugušili bebu i bacili je iz autmobila!

Visokoin.com

U Beogradu novi slučajevi oboljelih od groznice Zapadnog Nila

Visokoin.com

Španski mašinovođa optužen za smrt 78 ljudi

Visokoin.com