Hrvatska odlučila: “Za” ulazak u Evropsku uniju 67 posto birača

Građani Hrvatske su se odlučili za pristupanje Hrvatske Evropskoj uniji. Za to je glasalo 67% birača, a 32% protiv. Rezultati su to na temelju 26% obrađenih glasačkih listića odnosno s 1775 biračkih mjesta od 6750, rekao je predsjednik državnog izbornog povjerenstva Branko Hrvatin.

Ostane li rezultati ovakvi, Republika Hrvatska će 1. jula 2013. postati punopravna članica te asocijacije, nakon što Hrvatski sabor i parlamenti 27 država članica ratificiraju Pristupni ugovor. Za odluku o udruživanju Hrvatske s EU bilo je potrebno da od ukupnog broja birača koji pristupe referendumu najmanje 50 posto plus jedan birač glasaju valjanim zaokruživanjem odgovora “za”. Referendumsko pitanje je glasilo: Jeste li za članstvo Hrvatske u Evropskoj uniji?

Državno izborno povjerenstvo (DIP) će na svojoj internetskoj stranici (www.izbori.hr) od 20 sati objavljivati nepotpune privremene rezultate. Podaci se ažuriraju svakih deset minuta. Podaci su objavljivani po županijama, gradovima i općinama te na državnom nivou. U 22 sata DIP će održati konferenciju za novinare na kojoj će objaviti nepotpune privremene rezultate državnog referenduma, a očekuje se da će se ti podaci temeljiti na oko 98 posto obrađenih listića, javlja HRT.

Referendum u potpunosti završava 23. januara u 4 sata ujutro na biračkom mjestu u Los Angelesu u SAD-u. Konačni službeni rezultati referenduma bit će poznati nakon što isteknu rokovi za prigovore i žalbe.

Na referendum je do 16 sati izašlo ukupno 33,79% birača, ili nešto više od 1,3 miliona građana Hrvatske s pravom glasa. To je mnogo manji odaziv nego na nedavnim parlamentarnim izborima kada je do 16 sati izašlo 46,6% birača, odnosno čak 260.000 više.

U DIP-u ističu da na mjestima održavanja referenduma nisu zabilježeni ozbiljniji izgredi, izuzev nekoliko grafita s porukama protiv Evropske unije.

(VisokoIN)

Vezani članci

Hamza Alić sportista godine u BiH

Visokoin.com

Berlusconi: Bolje u zatvor nego na prinudni rad

Visokoin.com

Čovjek preminuo nakon ujeda krpelja

Visokoin.com

Srbija: Ugušili bebu i bacili je iz autmobila!

Visokoin.com

U Beogradu novi slučajevi oboljelih od groznice Zapadnog Nila

Visokoin.com

Španski mašinovođa optužen za smrt 78 ljudi

Visokoin.com