Hrvatska: Tajne snimke dilera lažnih pasoša

Početkom decembra na YouTubeu se pojavila serija snimkiZvonka Šendulovića na kojima se vidi kako prodaje krivotvorene dokumente. Sud mu je odredio jamčevinu od milion kuna, a njegovim pomagačima od 750.000 kuna.

Sutkinja istrage Županijskog suda Jadranka Mandušić odredila je jednomjesečni istražni zatvor trgovcima lažnim pasošima. Zatvor mogu napustiti jedino ako plate visoku jamčevinu.

Organizatoru “biznisa” prodaje pasoša srbijanskim kriminalcima Zvonku Šenduloviću određena je jamčevina od milion kuna, a ostalima, policajcima iz Osijeka Bruni Margaretiću i Zoranu Rudničkom, te Marijanu Dominkoviću, hrvatskom konzulu u Tuzli, određena je jamčevina od 750.000 kuna, prenosi Danas.hr.


Kako se ranije saznalo, jedan lažirani pasoš koštao je i do 50.000 eura. Zanimljivo je da se još početkom decembra na YouTubeu pojavila serija snimki na kojima se vidi kako Zvonko Šendulović ugovara posao. Nastale su u maju 2007. godine.

Kako se vidi sa snimke, on bi “kretao u akciju” kad bi naručitelj kazao koje je godine rođena osoba za koju je potrebn pasoš ili lična karta, kao u slučaju ovih snimki.

Budući da je ovaj “naručitelj” rođen 1979. godine, Šendulović bi, kako je pojasnio, pregledavao policijske podatke o osobama rođenim između 1977. i 1982. godine koje nisu izradile pasoše, a onda bi ih krivotvorili.

(VisokoIN)

Vezani članci

Hamza Alić sportista godine u BiH

Visokoin.com

Berlusconi: Bolje u zatvor nego na prinudni rad

Visokoin.com

Čovjek preminuo nakon ujeda krpelja

Visokoin.com

Srbija: Ugušili bebu i bacili je iz autmobila!

Visokoin.com

U Beogradu novi slučajevi oboljelih od groznice Zapadnog Nila

Visokoin.com

Španski mašinovođa optužen za smrt 78 ljudi

Visokoin.com