I dalje bez dogovora oko imena Makedonije

Makedonsko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je danas da u posljednjoj rundi razgovora u sporu oko imena između Makedonije i Grčke nije došlo do približavanja stavova dviju strana.

“U tom kontekstu žalimo što nije došlo ni do zajedničkog susreta predstavnika dviju strana kao jedinog načina za prevazilaženje razlika. Makedonija ostaje posvećena jačanju dijaloga na svim mogućim nivoima i pronalaženju rješenja za ovaj bilateralni spor”, navodi se u saopćenju MVP-a, prenio je Tanjug.

Posrednik Ujedinjenih nacija u sporu oko imena između Makedonije i GrčkeMatthew Nimetz najavio je danas da su dvodnevne diskusije u New Yorku bile “korisne i fokusirane na pronalaženje optimalnog načina za pokretanje procesa naprijed”.

Nimetz je najavio i da će uskoro posjetiti Skoplje i Atinu, u okviru nastavka dijaloga za rješenje problema oko imena Makedonije.

“Dobio sam uvjerenja da obje vlade iskreno žele da se dođe do rješenja i da će u potpunosti poštovati proces pod pokroviteljstvom UN-a”, kazao je Nimetz.

Kako javljaju makedonski mediji, tokom dijaloga protekla dva dana u New Yorku pregovarač Grčke Adamantos Vasilakis odbio je prijedlog medijatora Nimetza za susrete medijatora obiju strana u sljedećih nekoliko mjeseci.

Najnoviji susret Nimetza s pregovaračima Grčke i Makedonije je prvi nakon presude Međunarodnog suda pravde koji je utvrdio da je, protiveći se uključenju Makedonije u NATO na Samitu u Bukureštu 2008. godine, Grčka prekršila privremeni sporazum dviju zemalja iz 1995 godine.

(VisokoIN/Fena)

Vezani članci

Hamza Alić sportista godine u BiH

Visokoin.com

Berlusconi: Bolje u zatvor nego na prinudni rad

Visokoin.com

Čovjek preminuo nakon ujeda krpelja

Visokoin.com

Srbija: Ugušili bebu i bacili je iz autmobila!

Visokoin.com

U Beogradu novi slučajevi oboljelih od groznice Zapadnog Nila

Visokoin.com

Španski mašinovođa optužen za smrt 78 ljudi

Visokoin.com