Inzko u Strazburu: Još nisu ispunjeni uslovi za odlazak OHR-a

Visoki predstavnik Valentin Inzko izjavio je danas u Strazburu, na sjednici Monitoring komiteta Vijeća Evrope, da još nisu ispunjeni uslovi za odlazak OHR-a iz BiH.

“Inzko je ponovio da će OHR morati da ostane sve dok u BiH u konačnoj formi ne bude ispunjeno pet uslova plus dva cilja”, rekla je član delegacije BiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope Milica Marković.
Inzko je članovima Monitoring komiteta rekao da se situacija u BiH, kada je riječ o političarima “prilično otkravila” i da on podržava to što su političari preuzeli sve više inicijative i odgovornosti za zbivanja u zemlji.

Markovićeva je navela da je Inzko izrazio optimizam da će biti usvojen budžet BiH za 2012. i da će uskoro lideri partija postići dogovor o provođenju presude “Sejdić-Finci”.
On je ukazao i da su posljednjih mjeseci učinjeni napori da se pripreme i usvoje neki zakoni.

Članove Monitoring komiteta Vijeća Evrope Markovićeva je upoznala da su u BiH velika očekivanja od narednog sastanka šesterice političkih lidera, čiji će domaćin biti predsjednik HDZ BiH Dragan Čović, kao i od sastanka u Briselu kod šefa Delegacije EU u BiH i specijalnog predstavnika EU Petera Sorensena u vezi sa implementacijom presude u slučaju “Sejdić i Finci”.

Markovićeva je istakla da je u Strazburu generalno izraženo razumijevanje za složenu situaciju u BiH i da su članovi Monitoring komiteta zadovoljni “što se stvari u BiH, ipak, kako-tako kreću naprijed”.
Prema njenom mišljenju, do ublažavanja tonova i boljeg odnosa Monitoring komiteta prema BiH došlo je zbog objektivnih razloga, ali i činjenice da je na ovom zasijedanju Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope obilježena desetogodišnjica pristupanja BiH u Vijeće Evrope.

(VisokoIN/Srna)

Vezani članci

Na predstojećoj plenarnoj sjednici: Ustavni sud BiH mijenja pravila

Visokoin.com

Belmin Zukan: Visokom je potrebno kulturom i sportom bogato ljeto!!

Visokoin.com

Admir Babić (SDP): Koliko je Gradska uprava u zadnje tri godine pomogla nabavku udžbenika

Visokoin.com

Nova godina, stari problemi: Izrazito zagađen zrak u bh. gradovima

Visokoin.com

Hindija: Koliko je Visočane koštao čistač ulica i je li ga direktor kupio sam od sebe?

Visokoin.com

Za deset mjeseci u BiH više od 1,2 miliona turista

Visokoin.com