Iran: Obješeni silovatelji i narkodileri

Iran je u utorak objesio tri osuđena silovatelja i šest narkodilera, od kojih je jedna ženskog spola u nekoliko gradova te bliskoistočne zemlje.Dvojica muškaraca starosti 23 i 25 godina javno su obješeni u zapadnom gradu Kermanšahu, javio je AFP.

Pogubljeni su nakon što su osuđeni za silovanje nekoliko žena, od kojih su neke bile studentice na univerzitetima. Imena počinitelja nisu objavljena.

Novinska agencija Fars je prenijela da je pet muškaraca i jedna žena obješeno u utorak zbog dilanja droge, a posebno su se bavili dilanjem heroina. Njihova imena također nisu objavljena.

Novinska agencija ISNA je objavila da je jedan mladić osuđen zbog silovanja i javno obješen u centralnom gradu Savehu, oko 120 kilometara jugozapadno od prijestolnice Teherana. Njegovi inicijali su M.S.

Na osnovu medijskih i zvaničnih izvještaja agencija France Press je zaključila da posljednja vješanja čine brojku od 266 izvršenih smrtnih kazni u Iranu ove godine.

Humanitarna organizacija Human Rights Watch izvjestila je da je 2010. godine u Iranu izvršeno 388 smrtnih kazni. Međutim, Amnesty International saopćio je da je ta brojka zapravo puno manja i iznosi 252. Ovo je Iran rangiralo na drugo mjesto po broju pogubljenih osoba godišnje, dok se na prvom mjestu nalazi Kina.

Iranski zakonodavci kažu da je smrtna kazna neophodna kako bi se održavao zakon i red i da se ona primjenjuje tek nakon iscrpnih sudskih postupaka.

Ubistvo, silovanje, oružana pljačka, trgovanje drogom i preljuba su među zločinima koji se kažnjavaju smrću u Iranu.

(VisokoIN/Fena)

Vezani članci

Hamza Alić sportista godine u BiH

Visokoin.com

Berlusconi: Bolje u zatvor nego na prinudni rad

Visokoin.com

Čovjek preminuo nakon ujeda krpelja

Visokoin.com

Srbija: Ugušili bebu i bacili je iz autmobila!

Visokoin.com

U Beogradu novi slučajevi oboljelih od groznice Zapadnog Nila

Visokoin.com

Španski mašinovođa optužen za smrt 78 ljudi

Visokoin.com