Izetbegović: Sud treba da kaže ko je kriv za “Dobrovoljačku”

Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović rekao je danas povodom odluke Tužilaštva o obustavljanju istrage u slučaju “Dobrovoljačka” da bi “sudovi, osim što znaju ko nije kriv, onda trebalo da kažu i ko jeste kriv”.

Izetbegović je naglasio da se formiranje Vijeća ministara BiH ne može vezati za slučaj “Dobrovoljačka” i istakao da bi BiH mogla do uđe u novi period nerazumijevanja zbog sporosti sudova.

“Zamolio bih sudove da budu brži, hrabriji i neka kažu šta se desilo širom BiH”, rekao je Izetbegović na sesiji “Krug 99”.

Na pitanje šta očekuje od današnjeg razgovora lidera SNSD-a i SDS-a, Izetbegović je naglasio da u ovom čas očekuje ljutnju i izjave koje neće biti od pomoći, ali na kraju očekuje da “svi shvate da se mora više činiti za narod”.

Izetbegović je rekao da se napredak u BiH može postići razumijevanjem i dogovorom, a ne da Bošnjaci stalno očekuju da dođe neki međunarodni sudija i ”udari čekićem od sto”, a Hrvati smatraju da su obespravljeni u BiH, što su sigurno djelimično u pravu, ali ne i kada na teritorijama gdje oni dominiraju rade to isto.

On je istakao da bi poruke onih koji vole BiH trebalo da budu – da nema cijepanja BiH, novih entiteta niti relativiziranja onoga što se desilo u BiH, a druga je da BiH ne može naprijed bez kompromisa i dijaloga.

“Niko ne posjeduje stoodstotnu istinu, pa ni Bošnjačka strana”, rekao je Izetbegović.

Prema njegovim riječima, u BiH postoje tri istine i mora se tražiti put da svi naprave jedan korak prema srednjem rješenju, za šta je dobar primjer dogovor o Vijeću ministara BiH i ostalim pitanjima, a što je iz raznih sredina posmatrano kao kapitulacija.

On je podsjetio da su neki mediji u Sarajevu tvrdili da je platforma kapitulirala prilikom pravljenja kompromisa o formiranju Vijeća ministara BiH, neki mediji iz Mostara su isticali da su dva HDZ-a kapitulirala jer su priznali SDP kao multietničku stranku koja predstavlja, između ostalog, i Hrvate, a mediji u Banjoj Luci su naveli da je ovo potpuna kapitulacija srpske strane i da nikada nisu lošije prošli.

“Te tri kapitulacije, kada se saberu i oduzmu, predstavljaju malu pobjedu BiH. Samo na takav način moći će se dalje ići u rješavanje ostalih bitnih pitanja”, poručio je Izetbegović.

Govoreći o sukobu sa predsjednikom Saveza za bolju bodućnost Fahrudinom Radončićem, Izetbegović je rekao da je njegovo djelovanje štetno za BiH.

(VisokoIN/Srna)

Vezani članci

Na predstojećoj plenarnoj sjednici: Ustavni sud BiH mijenja pravila

Visokoin.com

Belmin Zukan: Visokom je potrebno kulturom i sportom bogato ljeto!!

Visokoin.com

Admir Babić (SDP): Koliko je Gradska uprava u zadnje tri godine pomogla nabavku udžbenika

Visokoin.com

Nova godina, stari problemi: Izrazito zagađen zrak u bh. gradovima

Visokoin.com

Hindija: Koliko je Visočane koštao čistač ulica i je li ga direktor kupio sam od sebe?

Visokoin.com

Za deset mjeseci u BiH više od 1,2 miliona turista

Visokoin.com