Jacques Delor: Euro od početka bio osuđen na propast

Jedan od tvoraca eurozone, bivši predsjednik Evropske komisije Jacques Delor rekao je da je euro projekat od početka bio pun propusta i da sadašnja generacija evropskih lidera nije uspjela da riješi osnovne probleme, piše britanski dnevnik Daily Telegraph.

U intervjuu za britanski list, Delor tvrdi da su greške, koje su pravljene prilikom stvaranja jedinstvene evropske valute, na kraju dovele euro do trenutne dužničke krize.

On je optužio sadašnje evropske lidere da čine “premalo i prekasno” da podrže jedinstvenu valutu.

Delor je bio na čelu Evropske komisije od 1985. do 1995. godine i imao je centralnu ulogu u procesu koji je doveo do stvaranja eura 1999. godine.

U svom prvom intervjuu za britanski dnevnik u proteklih skoro deceniju Delor je naglasio da se u dužničkoj krizi ogleda prijetnja po globalnu ulogu Evrope, pa čak i po osnovne demokratske vrijednosti Zapada.

Delor tvrdi da je trenutna kriza proizašla iz “grešaka u izvršenju” političkih lidera, koji su nadgledali euro u ranim fazama. Prema njegovim riječima, lideri su odabrali da ignorišu osnovne slabosti i neuravnoteženosti u ekonomijama zemalja članica.

“Ministri finansija nisu željeli da vide nikakva neslaganja koja bi morali da rješavaju”, naglasio je Delor.

List ističe da je euro ustanovljen bez jačih centralnih ovlaštenja za sprečavanje ulaska članica u neodrživa dugovanja, što je propust koji je i doveo do trenutne krize.

Sada su prevelika dugovanja članica, poput Grčke i Italije, dovele evrozonu na ivicu propasti i Delor insistira na tome da sve zemlje moraju podjeliti odgovornost za krizu.

Međutim, on je izdvojio Njemačku zbog striktnog insistiranja na tome da Evropska centralna banka (ECB) ne smije podržati prezauzete članice iz bojazni da bi time bila podstaknuta inflacija.

“Problemi eura proizilaze iz kombinacije tvrdoglavosti njemačke zamisli monetarne kontrole i nedostatka jasne vizije svih ostalih zemalja”, zaključuje britanski dnevnik.

(VisokoIN/Fena)

Vezani članci

Hamza Alić sportista godine u BiH

Visokoin.com

Berlusconi: Bolje u zatvor nego na prinudni rad

Visokoin.com

Čovjek preminuo nakon ujeda krpelja

Visokoin.com

Srbija: Ugušili bebu i bacili je iz autmobila!

Visokoin.com

U Beogradu novi slučajevi oboljelih od groznice Zapadnog Nila

Visokoin.com

Španski mašinovođa optužen za smrt 78 ljudi

Visokoin.com