Jezgro Al-kaide u biti nestalo

Godinu nakon što je američka vojska ubila Osamu bin Ladena, Al-Kaida je u biti nestala, ali neki njeni manji ogranci i dalje predstavljaju prijetnju Americi, kazali su američki zvaničnici. Novi lider jezgra Al-Kaide Ajman el-Zavahiri i dalje teži ka tome da napadne SAD, ali njegova grupa sa sjedištem u Pakistanu se bori za opstanak.

To umanjuje prijetnju za još jedan kompleksan napad atomskom bombom ili biološkim oružjem, kažu zvaničnici.

Al-Kaidini ogranci i dalje predstavljaju opasnost, najviše jemenska Al-Kaida na Arapskom poluotoku.

Takve grupe nisu sposobne za izvršavanje kompleksnih napada unutar SAD-a, ali mogu napasti prekomorske zapadnjačke mete, a grade vojsku i dovode stručnjake za smrtonosne napade.

Prelaz iz jedinstvene, smrtonosne organizacije na višebrojne manje ogranke se ne čini poboljšanjem. Međutim, SAD vjeruje da je ubistvo bin Ladena i kontinuirane američke protuterorističke akcije smanjilo izglede za sofisticiran napad na SAD poput onoga 11 . septembra 2001. godine u New Yorku ili smrtonosna bombardovanja u Madridu 2004. i Londonu 2005. godine.

Veoma su mali izgledi da se dogodi napad Al-Kaide oružjem za masovno uništenje, prenosi AP.

Zavahiri nije uspio ujediniti više grupa u jedinstvenu kohezivnu silu koja bi se fokusirala na jedan napad velikih razmjera.

Ogranci Al-Kaide u Jemenu, Somaliji, Iraku ili sjevernoj Africi su obećali odanost Zavahiriju, ali su nezadovoljni njegovim vodstvom.

Zavahiri ima reputaciju nemarnog vođe i nekarizmatičnog govornika.

Gubitak jedinstvenog, karizmatičnog glasa uzrokovao je javljanjem više glasova koji će dati inspiraciju pokretu, kažu američki zvaničnici.

Još jedan pozitivni znak jeste što Al-Kaida nije uspjela iskoristiti Arapsko proljeće u Egiptu, Tunisu ili Libiji. S druge strane, zvaničnici kažu da Al-Kaida radi na podsticanju pobune u Siriji.

Ako političko previranje u bilo kojoj od postrevolucijskih država ne urodi stvaranjem stabilne vlade, al-Kaida i njeni ogranci bi mogli iskoristiti politički vakuum. To se dogodilo u Jemenu, gdje je Al-Kaida u potpunosti iskoristila političku krizu kako bi uspješno preuzela kontrolu nad nekim dijelovima zemlje.

Uprkos sve većem broju napada američkih bespilotnih letjelica i jemenskih sigurnosnih snaga, jemenska Al-Kaida se i dalje raste i razvija.

Međutim, američki zvaničnici ističu da SAD-u ne prijeti napad većih razmjera zahvaljujući njihovim kontinuiranim naporima u ratu protiv terorizma.

(VisokoIN/Fena)

Vezani članci

Hamza Alić sportista godine u BiH

Visokoin.com

Berlusconi: Bolje u zatvor nego na prinudni rad

Visokoin.com

Čovjek preminuo nakon ujeda krpelja

Visokoin.com

Srbija: Ugušili bebu i bacili je iz autmobila!

Visokoin.com

U Beogradu novi slučajevi oboljelih od groznice Zapadnog Nila

Visokoin.com

Španski mašinovođa optužen za smrt 78 ljudi

Visokoin.com