Još 2004. upozoravano na nesreće kakva se dogodila Costa Concordiji

Dok bi Odbor za saobraćaj Evropskog parlamenta i povjerenik za saobraćaj Siim Kallas trebali u utorak razgovarati o planiranoj reviziji zakona o sigurnosti putničkih brodova, u svjetlu nesreće broda Costa Concordija, britanski list Sunday Telegraph tvrdi kako je nekoliko evropskih studija upozoravalo na potencijalne opasnosti načina izgradnje velikih kruzera.

Po najavi na web stranici Evropskog parlamenta, Odbor bi trebao razmotriti stabilnost i standarde izgradnje kruzera, obuku i zahtjeve o kvalifikacijama članova posade, te procedure spašavanja i pravila o registraciji putnika.

“Evropska unija godinama je ignorisala upozorenja stručnjaka o sigurnosti kruzera”, piše Sunday Telegraph u komentaru, prenosi Hina.

“Određivanje pravila o sigurnosti brodova u ovlasti je Bruxellesa. Međunarodni tim stručnjaka … od 2004. izradio je čitavu seriju studija, uz sufinansiranje EU-a, … u kojima se upozorava upravo na mogućnost nesreće kakva se dogodila Costa Concordiji”, piše list.

Problem na koji su stručnjaci upozoravali odnosi se na to što se događa kruzerima kada dođe do napuknuća trupa ispod vodene linije.

“Kada je trup probijen”, stoji u jednoj od studija, “more prodire kroz na suprotnu stranu vodonepropusne pregrade, što znatno smanjuje stabilnost, čak i kada se radi o maloj količini vode. Kao rezultat, brod se može nagnuti pod velikim uglom, što dovodi do širenja vode na gornje palube i naglog prevrtanja.”

To se dogodilo Costa Concordiji, kaže list, te dodaje da, iako je istraživanja djelomično finansirala Evropska unija, ona nije njihove rezultate uzela u obzir.

Jedan od razloga za izniman neuspjeh EU-a na tom planu, zaključuje list, je činjenica da se o sigurnosti brodova uglavnom brine na globalnoj razini i time se bavi Međunarodna pomorska organizacija, koja djeluje još sporije. Bruxelles pak ne želi donositi jednostrane akcije, jer bi to moglo dovesti do premještanja industrije iz EU-a u zemlje koje nisu pod jurisdikcijom Unije.

Dakle, kada je britanski premijer David Cameron prošle sedmice rekao zastupnicima da “ćemo napraviti promjene ako su one potrebne”, on je zaboravio informisati ih da Velika Britanija nema više ovlasti regulisati sigurnost brodova jer je ovlasti predala Evropskoj komisiji, dodaje se u komentaru.

(VisokoIN/Fena)

Vezani članci

Hamza Alić sportista godine u BiH

Visokoin.com

Berlusconi: Bolje u zatvor nego na prinudni rad

Visokoin.com

Čovjek preminuo nakon ujeda krpelja

Visokoin.com

Srbija: Ugušili bebu i bacili je iz autmobila!

Visokoin.com

U Beogradu novi slučajevi oboljelih od groznice Zapadnog Nila

Visokoin.com

Španski mašinovođa optužen za smrt 78 ljudi

Visokoin.com