Julian Assange uložio žalbu na odluku o izručenju Švedskoj

Osnivač internet stranice WikiLeaks Julian Assange uložio je danas Vrhovnom sudu u Londonu žalbu na odluku o njegovom izručenju u Švedsku, gdje bi trebalo da se suoči sa optužbama o silovanju i seksualnom napadu.

Ročište u Vrhovnom sudu trebalo bi da traje do sutra, nakon čega će sedmočlano sudsko veće donijeti odluku, a presuda bi mogla biti saopštena za dvije do deset sedmica.

Ukoliko mu Vrhovni sud odbaci žalbu, Assange se može obratiti i Evropskom sudu za ljudska prava, ali nije jasno da li će time biti obustavljen proces njegovog izručenja.

Uprkos hladnom vremenu, manja grupa demonstranata pojavila se jutros ispred zgrade suda da bi pružila podršku Assangeu, čija je pravna bitka protiv švedskih vlasti ušla u 14. mjesec.

Denonstranti su nosili transparente sa sloganima kao što su “Oslobodite Assangea!” i “Sistem da bi se zaštitio kažnjava one koji se ne boje da kažu istinu “.

U februaru prošle godine okružni sudija naredio je Assangeovo izručenje u Švedsku, nakon čega se on obratio Višem sudu.

Prema žalbi istom sudu, dvojica sudija donijela su odluku da Assange treba biti izručen Stokholmu, ali su mu odobrili mogućnost da svoj slučaj iznese pred Vrhovni sud.

Assange je uhapšen 7. decembra 2010. godine i skoro 12 mjeseci je živio u kućnom pritvoru, u domu svog pristalice.

Sredinom decembra preselio je na drugo imanje u Engleskoj, gdje, u skladu sa uslovima kaucije, mora da nosi elektronski uređaj za nadzor i da se svakodnevno javlja policiji.

Assange negira optužbe da je u augustu 2010. godine, dok je bio u posjeti Stokholmu, seksualno napao dvije žene.

(VisokoIN/Srna)

Vezani članci

Hamza Alić sportista godine u BiH

Visokoin.com

Berlusconi: Bolje u zatvor nego na prinudni rad

Visokoin.com

Čovjek preminuo nakon ujeda krpelja

Visokoin.com

Srbija: Ugušili bebu i bacili je iz autmobila!

Visokoin.com

U Beogradu novi slučajevi oboljelih od groznice Zapadnog Nila

Visokoin.com

Španski mašinovođa optužen za smrt 78 ljudi

Visokoin.com