Julianu Assangeu omogućena žalba na odluku o izručenju Švedskoj

Britanski Visoki sud odobrio je osnivaču internet stranice WikiLeaksa Julianu Assangu da se žali Vrhovnom sudu te zemlje na odluku o izručenju Švedskoj, gdje je optužen za silovanje i seksualno uznemiravanje

Sudije Visokog suda su odlučile da je ovaj slučaj od “opšteg javnog značaja” i da bi Vrhovni sud trebalo da donese odluku “što prije je moguće”.

Assangu je sada na raspolaganju 14 dana da i zvanično uloži žalbu najvišoj sudskoj instanci u Britaniji i tako nastavi svoju pravnu borbu, dugu skoro godinu dana, prenose agencije.

Osnivač WikiLeaksa uhapšen je u decembru prošle godine i nakon devet dana provedenih u zatvoru u Londonu je, uz kauciju, pušten na slobodu, ukazala je agencija Reuters, podsjetivši da se on sada nalazi u istočnoj Engleskoj.

Assange strahuje da bi, ukoliko bude isporučen Švedskoj, mogao da bude izručen i SAD-u, gdje ga čekaju optužbe vezane za objavljivanje na stotine hiljada dokumenata američke vlade.

Osnivač WikiLeaksa je odbacio optužbe švedskog pravosuđa, tvrdeći da je slučaj politički motivisan od onih koji se protive njegovom radu.

(VisokoIN/Fena)

Vezani članci

Hamza Alić sportista godine u BiH

Visokoin.com

Berlusconi: Bolje u zatvor nego na prinudni rad

Visokoin.com

Čovjek preminuo nakon ujeda krpelja

Visokoin.com

Srbija: Ugušili bebu i bacili je iz autmobila!

Visokoin.com

U Beogradu novi slučajevi oboljelih od groznice Zapadnog Nila

Visokoin.com

Španski mašinovođa optužen za smrt 78 ljudi

Visokoin.com