Kina: Iz rijeke kod Shangaja izvađeno 2.800 svinjskih trupala!

U Kini raste zabirnutost javnosti nakon što je u rijeci nedaleko od Shangaja pronađeno 2.800 trupla ubijenih svinja.

Napori da se meso zaraženih svinja zadrži podalje od trpeza rezultirali su novom zabrinotošću za zdravlje ljudi, jer stanovnici Shangaja i lokalni mediji strahuju od mogućnosti trovanja vode za piće. Vlasti, pak, tvrde kako trupla životinja eutanaziranih zbog raznih infekcija nisu kontaminirala vodu.

Kineske vlasti od petka izvlače iz rijeke poluraspadnuta trupla svinja, na pojedinim su čak vidljivi unutarnji organi, dok su novinske stranice i blogovi puni fotografija s odvratnim prizorima, podigli razinu javnog gnjeva protiv lokalnih vlasti.

Šangajske vlasti saopćile su da je broj pronađenih trupla odraslih svinja u rijeci porastao na 2.813. Gradske vlasti tvrde kako voda za piće nije kontaminirana.

Šangajski komitet za agrikulturu saopćio je kako još nije utvrđeno šta je uzrokovalo uginuće ovako velikog broja svinja, ali da je detektovana ponekad za svinje fatalna bolest u najmanje jednom truplu izvučenom iz rijeke. Bolest je povezana s virusom koji cirkuliše među svinjama, ali kako tvrde vlasti, ne utiče na ljude i ostalu stoku.

Vlasti tvrde kako je inicijalna istraga potvrdila da svinjska trupla potiču iz grada Jiaxinga u proviniciji Zhejiang. Rečeno je kako u tom dijelu Kine nije utvrđeno prisustvo bilo kakve epidemije.

Očito je da slijedi obračun sa ilegalnom trgovinom kontaminirane svinjetine. U Kini bi meso kontaminiranih svinja trebalo spaliti ili neškodljivo ukloniti, ali pojedini neodgovorni farmeri i djelatnici veterinarske inspekcije, ipak, prodaju problematična trupla klaonicama. Sve ovo skrenulo je pažnju kineskog Ministarstva javne sigurnosti koje je kao svoj prioritet odredilo borbu protiv ilegalne trgovine zaraženim svinjskim mesom.

(VisokoIN/AA)

Vezani članci

Hamza Alić sportista godine u BiH

Visokoin.com

Berlusconi: Bolje u zatvor nego na prinudni rad

Visokoin.com

Čovjek preminuo nakon ujeda krpelja

Visokoin.com

Srbija: Ugušili bebu i bacili je iz autmobila!

Visokoin.com

U Beogradu novi slučajevi oboljelih od groznice Zapadnog Nila

Visokoin.com

Španski mašinovođa optužen za smrt 78 ljudi

Visokoin.com