Kineska ambasada donirala 10.000 KM Crvenom križu BiH

Ambasador Narodne Republike Kine u BiH Wang Fuguo uručio je danas u Sarajevu donaciju od 10.000 KM za ublažavanje posljedica izazvanih snježnim nepogodama u BiH. Donacija je osigurana na inicijativu Ambasade Kine u BiH, a primili su je predstavnici Društva Crvenog križa BiH i entitetskih organizacija crvenog križa.

Na ceremoniji dodjele donacije kazano je da će ta donacija pomoći u realizaciji aktivnosti u koje se uključilo Društvo Crvenog križa BiH u namjeri da pomogne stanovništvu u BiH koje je najugroženije snježnim nepogodama, a bit će usmjerena u skladu s potrebama s terena koje dostavljaju entitetske i lokalne organizacije crvenog križa. Prioritet su starije osobe koje nemaju bližih srodnika.

Ambasador Fuguo izrazio je zabrinutost zbog situacije u kojoj se našlo ovdašnje stanovništvo zbog obilnih snježnih padavina, ali i zadovoljstvo da su relevantne institucije poduzele odgovarajuće mjere spašavanja. Istaknuo je solidarnost ovdašnjeg stanovništva i osjećaj da u ovoj situaciji pomognu sebi, ali i drugima.

“U Kini se kaže: „Katastrofa je nemilosrdna, a čovjek ima suosjećanje“. Iskreno se nadam da će ugroženo stanovništvo u što kraćem roku pobijediti prirodnu katastrofu i uspostaviti normalne uvjete života”, kaže ambasador Fuguo.

Predstavnici Društva Crvenog križa BiH i entitetskih organizacija crvenog križa zahvalili su kineskoj vladi i narodu za donaciju, te naglasili da je Ambasada Kine u BiH donacijom pomogla bh. stanovništvo i prošle godine kad su zemlju zahvatile obilne poplave.

Današnjem događaju prisustvovao je predstavnik Međunarodne federacije društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca Michele Rezza Sanchez koji je izrazio zahvalnost za donaciju i naglasio da je Međunarodna federacija partner domaćim organizacijama crvenog križa u dostavljanju pomoći u slučaju nepogoda.

Za danas je planinara i distribucija pomoći Međunarodne federacije društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca vrijednosti oko 70.000 švicarskih franaka, te oko 700 prehrambenih paketa švicarskog Crvenog križa koji djeluje na području Tuzlanskog kantona. Ta pomoć će biti dostavljena na područje Hercegovine, Kantona Sarajevo, te područje Sokoca i Han-Pijeska i dio oko Foče.

(VisokoIN/Fena)

Vezani članci

Na predstojećoj plenarnoj sjednici: Ustavni sud BiH mijenja pravila

Visokoin.com

Nova godina, stari problemi: Izrazito zagađen zrak u bh. gradovima

Visokoin.com

Hindija: Koliko je Visočane koštao čistač ulica i je li ga direktor kupio sam od sebe?

Visokoin.com

Za deset mjeseci u BiH više od 1,2 miliona turista

Visokoin.com

Godišnje se u prosjeku od narkotika liječi oko 2.000 ljudi u FBiH

Visokoin.com

Od mina ugroženo više od pola miliona stanovnika u BiH

Visokoin.com