KPZ Zenica: Bošnjački zatvorenici provociraju Srbe

Direktor Kazneno popravnog zavoda Zenica Romeo Zelenika izjavio je Srni da je upoznat o tome da bošnjački zatvorenici provociraju Srbe zatvorene u ovoj ustanovi i da je naložio istragu o tome.

“Primio sam pisma od mnogih srpskih zatvorenika u kojima se žale na tretman i maltretiranja od strane Bošnjaka i naložio sam istragu o ovom pitanju”, rekao je Zelenika, napominjući da je on tek 30 dana na funkciji direktora Kazneno popravnog zavoda.

Zelenika je najavio da će ovih dana primiti na razgovor Srbe zatvorenike, dodajući da u pismima koje je dobio svi oni traže premještaj u zatvore na teritoriji Republike Srpske, prenosi Srna.

O premještaju zatvorenika odlučuju ministarstva pravde Federacije BiH i Republike Srpske.

Zelenika je naveo da u Kazneno popravnom zavodu Zenica trenutno 30 Srba izdržava kaznu, od kojih osam za ratne zločine, šest za razbojništvo, 11 za ubistva, a ostali za drogu i manji kriminal.

“O svemu ovome upoznati su i ombudsmeni koji često posjećuju zatvor u Zenici”, rekao je Zelenika i naglasio da će javnost biti upoznata o rezultatima istrage koju je naložio.

Srpski osuđenici u KPZ Zenica više puta su se žalili da su izloženi malteriranju. Nedavno je grupa srpskih osuđenika za ratne zločine apelovala na institucije Republike Srpske da ih zaštite od stalnih maltretiranja i premlaćivanja u robijašnici.

U apelu, koji je upućen poslanicima Narodne skupštine Republike Srpske, oni su naveli da su na stalnoj meti napada bošnjačkih osuđenika.

Nemanja Jovičić, koji u Zenici od prošle godine izdržava desetogodišnju zatvorsku kaznu, tvrdi da je ove godine tri puta brutalno pretučen samo zato što je Srbin i ističe da su četvorica srpskih osuđenika izloženi stalnoj diskriminaciji, psihičkom zlostavljanju i premlaćivanju.

I ranije je bilo pritužbi od strane Srba i Hrvata i ostalih zatvorenika koji nisu islamske vjeroispovjesti na maltretiranje od strane drugih zatvorenika u KPZ Zenica.

(VisokoIN)

Vezani članci

Zenička policija pronašla i oduzela više od jednog kilograma opojne droge

Visokoin.com

U požaru u kući u zeničkom selu Hajkovići smrtno stradale dvije žene

Visokoin.com

Donesena odluka o privremenoj obustavi radova u RMU Zenica

Visokoin.com

Saradnik Marije Šerifović u gipsu: “Umalo smo ostali bez oka u Zenici” (FOTO)

Visokoin.com

Sumiraju se posljedice sinoćnjeg potresa na području Zenice

Visokoin.com

Ministar Vinko Marić slao svog savjetnika u MUP ZDK da vrši pritisak na inspektore?

Visokoin.com