KPZ Zenica: Bošnjački zatvorenici provociraju Srbe

Direktor Kazneno popravnog zavoda Zenica Romeo Zelenika izjavio je Srni da je upoznat o tome da bošnjački zatvorenici provociraju Srbe zatvorene u ovoj ustanovi i da je naložio istragu o tome.

“Primio sam pisma od mnogih srpskih zatvorenika u kojima se žale na tretman i maltretiranja od strane Bošnjaka i naložio sam istragu o ovom pitanju”, rekao je Zelenika, napominjući da je on tek 30 dana na funkciji direktora Kazneno popravnog zavoda.

Zelenika je najavio da će ovih dana primiti na razgovor Srbe zatvorenike, dodajući da u pismima koje je dobio svi oni traže premještaj u zatvore na teritoriji Republike Srpske, prenosi Srna.

O premještaju zatvorenika odlučuju ministarstva pravde Federacije BiH i Republike Srpske.

Zelenika je naveo da u Kazneno popravnom zavodu Zenica trenutno 30 Srba izdržava kaznu, od kojih osam za ratne zločine, šest za razbojništvo, 11 za ubistva, a ostali za drogu i manji kriminal.

“O svemu ovome upoznati su i ombudsmeni koji često posjećuju zatvor u Zenici”, rekao je Zelenika i naglasio da će javnost biti upoznata o rezultatima istrage koju je naložio.

Srpski osuđenici u KPZ Zenica više puta su se žalili da su izloženi malteriranju. Nedavno je grupa srpskih osuđenika za ratne zločine apelovala na institucije Republike Srpske da ih zaštite od stalnih maltretiranja i premlaćivanja u robijašnici.

U apelu, koji je upućen poslanicima Narodne skupštine Republike Srpske, oni su naveli da su na stalnoj meti napada bošnjačkih osuđenika.

Nemanja Jovičić, koji u Zenici od prošle godine izdržava desetogodišnju zatvorsku kaznu, tvrdi da je ove godine tri puta brutalno pretučen samo zato što je Srbin i ističe da su četvorica srpskih osuđenika izloženi stalnoj diskriminaciji, psihičkom zlostavljanju i premlaćivanju.

I ranije je bilo pritužbi od strane Srba i Hrvata i ostalih zatvorenika koji nisu islamske vjeroispovjesti na maltretiranje od strane drugih zatvorenika u KPZ Zenica.

(VisokoIN)

Vezani članci

Osigurana lica ZZOZDK koja se liječe u Kantonalnoj bolnici Zenica ne mogu refundirati troškove za lijek Revolade

Visokoin.com

ZENICA BNP u četvrtak i petak premijerno izvodi predstavu “Ugasimo svjetlo”

Visokoin.com

Suniti Hindić šest godina robije zbog ubistva

Visokoin.com

Više od četiri sata trajao uviđaj zbog smrti 64-godišnjaka

Visokoin.com

Kako štedi ZZO ZDK: Ko preživi covid, dobiće refundaciju lijekova

Visokoin.com

Rudari iz Zenice i Breze odložili lopate

Visokoin.com