Libija neće da isporuči Gadafijevog sina Saifa

Libija neće da isporuči Saifa al Islama, sina ubijenog libijskog vođe Moamera Gadafija Međunarodnom krivičnom sudu u Hagu (ICC), ali će on biti izveden pred lokalni sud, izjavio je libijski ministar pravosuđa Ali Ašur.
Saif al Islam nalazi se u tajnom zatvoru pobunjenika Zintan, koji su ga zarobili prošle godine i sudiće mu libijske sudije zbog finansijske korupcije, ubistva i silovanja, rekao je Ašur Reutersu.

Uprkos zahtjevima ICC da on bude poslat u Hag, “ne postoji namjera da Saif al Islam bude predat sudu u Hagu, a libijski zakoni predstavljaju dobar pravosudni okvir za suđenje Saifu Gadafiju”, rekao je Ašur.

On je odbacio tvrdnje jednog advokata odbrane pri Međunarodnom krivičnom sudu o zlostavljanju. Taj advokat je rekao da Saifa al Islama tuku i da mu se govore netačne informacije u vezi sa optužbama protiv njega.

“On jede sa ljudima koji ga čuvaju i on je dobrog zdravlja”, rekao je on.

Pritisak raste na Libiju da isporuči Gadafijevog sina Međunarodnom krivičnom sudu jer humanitarne organizacije tvrde da on u Libiji ne može da ima fer suđenje, prenosi Srna.

Ašur je rekao da je njegovo Ministarstvo pripremilo zatvor za Saifa al Islama, a u toku su pregovori sa pobunjenicima Zintan za njegovo prebacivanje u Tripoli.

(VisokoIN)

Vezani članci

Hamza Alić sportista godine u BiH

Visokoin.com

Berlusconi: Bolje u zatvor nego na prinudni rad

Visokoin.com

Čovjek preminuo nakon ujeda krpelja

Visokoin.com

Srbija: Ugušili bebu i bacili je iz autmobila!

Visokoin.com

U Beogradu novi slučajevi oboljelih od groznice Zapadnog Nila

Visokoin.com

Španski mašinovođa optužen za smrt 78 ljudi

Visokoin.com