Marinac iz BiH: Šta se dogodilo sa Amerikom u koju smo došli

Narednik artiljerije u marincima SAD-a Bosanac Emir Hadžić govorio je za američke medije o sve učestalijoj antimuslimanskoj propagandi u toj zemlji, a koju predvodi republikanski kandidat za predsjednika Donald Trump.

Hadžić je, kako navode američki mediji, iz BiH sa porodicom otišao u Californiju kao 17-godišnjak. Da bi se odužio zemlji koja je njega i njegovu porodicu srdačno primila, odmah se priključio američkoj vojsci.

Kaže, američke snage su bile među mirovnim trupama u BiH te je priključenje marincima bio način da plati svoj dug Sjedinjenim Američkim Državama. Iako je namjeravao služiti kratko, u marincima se zadržao do danas.

“Način na koji su nas Amerikanci dočekali ostavilo je na mene nevjerovatan utisak tako da sam osjećao da se moram odužiti na neki način”, kaže Hadžić, bosanski musliman koji je iz BiH izbjegao 1995. godine, navodi The Washington Post.

“Prijavit ću se u vojsku i vratiti dug u ime moje porodice”, dodao je on. Od tada je boravio u osam misija američkih marinaca među kojima i ona u Afganistanu.

Međutim, kako kaže, uznemiren je sve učestalijom antimuslimanskom propagandom, pogotovo nakon terorističkih napada u Parizu i ubistva 14 osoba u San Bernardinu. Iako je ranije podržavao republikanskog kandidata za predsjednika SAD-a Donalda Trumpa, to više nije slučaj.

“Mi smo nekada bili uravnoteženi ljudi. Nekada smo bili privrženi našim istinskim vrijednostima, ali sada smo spremni da izdamo te vrijednosti zbog osjećaja straha? To nije američki”, rekao je Hadžić.

“Šta se desilo Americi u koju sam imigrirao?”, pita se on.

Mnogi američki muslimani kažu da prolaze kroz teške trenutke u ovoj zemlji. Posebno je, kažu, bolna antimuslimanska retorika.

U vojsci Sjedinjenih Američkih Država ima približno 6.000 muslimana. Sada se nalaze u mnogo goroj situaciji nego nakon terorističkih napada 11. septembra 2001. godine, navodi The Washington Post.

Vezani članci

Na predstojećoj plenarnoj sjednici: Ustavni sud BiH mijenja pravila

Visokoin.com

Nova godina, stari problemi: Izrazito zagađen zrak u bh. gradovima

Visokoin.com

Hindija: Koliko je Visočane koštao čistač ulica i je li ga direktor kupio sam od sebe?

Visokoin.com

Za deset mjeseci u BiH više od 1,2 miliona turista

Visokoin.com

Godišnje se u prosjeku od narkotika liječi oko 2.000 ljudi u FBiH

Visokoin.com

Od mina ugroženo više od pola miliona stanovnika u BiH

Visokoin.com