Meteorolozi za večeras najavljuju snijeg, na jugu kiša i susnježica

SARAJEVO – Nakon kratke stabilizacije vremena, meteorolozi danas najavljuju postepeno naoblačenje sa sjevera, a večeras snijeg, dok će na jugu BiH padati kiša i susnježica.

Prema najavama meteorologa, u Sarajevu će prijepodne biti umjereno, a poslijepodno oblačno vrijeme. Tokom noći se očekuju nove sniježne padavije. Najviša dnevna temperatura iznosit će -2 stepena.

Visina snijega u 7.00 sati: Bjelašnica 248 centimetara, Nevesinje 172, Ivan-sedlo 150, Han-Pijesak 123, Gacko 105, Kupres 95, Sarajevo i Sokolac 74, Mostar 69, Srebrenica 61, Gradačac 58, Bugojno 52, Bihać i Zvornik 38, Gradiška 37, Sanski Most i Tuzla 34, Goražde 33, Bijeljina 32, Doboj, Jajce i Zenica 31, Banja Luka 30, Višegrad 28, Čapljina 26, Neum 22, Stolac 19 i Trebinje 9.

Temperature zraka izmjerene u 7 sati: Sokolac -26 stepeni, Drvar -23, Bugojno i Kupres -21, Livno -20, Jajce -19, Zenica i Sanski Most -18, Tuzla i Ivan-sedlo -16, Sarajevo, Srebrenica i Bjelašnica -15, Doboj -14, Banja Luka -13, Bihać i Stolac -12, Bijeljina, Goražde, Čapljina i Zvornik -11, Gradačac i Trebinje -8, Mostar -6 i Neum -5. Zbog snježnih nanosa, u prekidu je saobraćaj na regionalnim pravcima: Tomislav Grad-Prozor, Jablanica-Posušje. Zbog poledice na kolovozu, u prekidu je saobraćaj za teretna vozila na putnom pravcu Mostar-Buna-Stolac. Za teretna vozila sa prikolicom i šlepere preko Romanije obavezna je upotreba lanaca. Dionica M-20 Gacko-Tjentište (preko prijevoja Čemerno) prohodna je za vozila do 3,5 tone. Na pojedinim dionicama kolovoz je sužen, pa je otežano mimoilaženje. Dodatno, na ovoj dionici postoji opasnost od lavina i smetova.

Zbog ugaženog snijega ili leda i u ostalim područjima saobraća se otežano i usporeno, posebno na području Hercegovine i jugozapadne Bosne. Ekipe putne operative intervenišu na svim putnim pravcima. Zbog problema u odvijanju saobraćaja, koji se javljaju na svim magistralnim i drugim putnim pravcima u FBiH (a posebno u Kantonu Sarajevo, Hercegovačko-neretvanskom, Zapadno-hercegovačkom i Kantonu 10) Federalni štab Civilne zaštite donio je novu naredbu kojom se naređuje svim kantonalnim MUP-ovima da u saradnji sa kantonalnim štabovima CZ-e organizuju nesmetan saobraćaj svim motornim vozilima uz punu kontrolu saobraćaja od strane nadležnih policijskih uprava, prema uslovima na terenu, konvojima ili na drugi način.

Vozila sa prikolicom i šlepere, dok traju zimski uslovi, na planinskim prijevojima po mogućnosti preusmjeravati na manje ugrožene putne pravce ili uz policijsku pratnju puštati u manjim konvojima. Privremeno je zabranjen saobraćaj teretnih i priključnih vozila ukupne mase iznad 3,5 t i autobusa na magistralnim putevima M-18 Brod na Drini-Kula i M-20 Brod na Drini- Gacko. Zabrani ne podliježu vozila kojim se vrši prevoz hrane, energenata (nafta, naftni derivati, lož ulje, ugalj), lijekova i medicinske opreme, a koja mogu saobraćati uz policijsku pratnju.

Za saobraćaj su zatvoreni granični prijelazi Deleuša i Hum (zatvoreno sa crnogorske strane). Zbog loših vremenskih uslova u Hrvatskoj i Crnoj Gori za teretna vozila sa prikolicom i šlepere zatvoreni su granični prijelazi Doljani i Klobuk. Na ostalim graničnim prijelazima saobraća se bez dužih zastoja, saopćeno je iz BIHAMK-a.

(VisokoIN)

Vezani članci

Na predstojećoj plenarnoj sjednici: Ustavni sud BiH mijenja pravila

Visokoin.com

Nova godina, stari problemi: Izrazito zagađen zrak u bh. gradovima

Visokoin.com

Hindija: Koliko je Visočane koštao čistač ulica i je li ga direktor kupio sam od sebe?

Visokoin.com

Za deset mjeseci u BiH više od 1,2 miliona turista

Visokoin.com

Godišnje se u prosjeku od narkotika liječi oko 2.000 ljudi u FBiH

Visokoin.com

Od mina ugroženo više od pola miliona stanovnika u BiH

Visokoin.com