Milorad Dodik: SDA u ovom trenutku ne može da bude partner u vlasti

Predsjednik RS-a i SNSD-a Milorad Dodik izjavio je u subotu u Bijeljini da u ovom trenutku SDA nije partija koja bi mogla da bude partner u vlasti na nivou BiH te ponovio da postojeća “šestorka” treba da nastavi da djeluje usvajanjem neophodnih zakona.

Dodik kaže da, ko god u Sarajevu želi da poštuje dejtonsko uruđenje BiH, za SNSD je prihvatljiv partner u formiranju vlasti na nivou BiH, a SDA to u ovom momentu nije.

“Mislim da nema potrebe mijenjati isto. Dovedete umjesto Zlatka Lagumdžije Sulejmana Tihića i imate isti odnos snaga. S Lagumdžijom smo bar uspjeli da završimo pitanja zakona o prebivalištu i jedinstvenom matičnom broju i morate da primjetite da su to rješenja koja je promovisala RS i nije to radila samo u svom interesu, već da se poštuje Ustav BiH i Dejtonski sporazum. Takvu logiku ko god prihvati, može da nam bude partner. U ovom trenutku to SDA nije, jer nije glasala za te zakone” – naveo je on u izjavi novinarima u Bijeljini.

Ustvrdio je da poslanik SDA Šemsudin Mehmedović “očigledno ima proceduralnu zaštitu Tužilaštva BiH, koje nije htjelo da sarađuje na očiglednim dokazima da on ima problem s ratnih zločinima“.

“To govori koliko je trulo i nepotrebno Tužilaštvo BiH, kao i Sud BiH. To govori i presuda Evropskog suda za ljudska prava” – smatra Dodik.

Najavljuje da će narednih mjeseci te pravosudne institucije “doći na dnevni red“.

Dodik je u subotu u Bijeljini prisustvovao sjednici Gradskog odbora SNSD-a za čijeg predsjednika je izabran Miroslav Milovanović.

Predsjednik SNSD-a je ponovio tvrdnju da će ta stranka pobijediti na narednim izborima.

(VisokoIN/Fena)

Vezani članci

Belmin Zukan: Visokom je potrebno kulturom i sportom bogato ljeto!!

Visokoin.com

Admir Babić (SDP): Koliko je Gradska uprava u zadnje tri godine pomogla nabavku udžbenika

Visokoin.com

Nova godina, stari problemi: Izrazito zagađen zrak u bh. gradovima

Visokoin.com

Hindija: Koliko je Visočane koštao čistač ulica i je li ga direktor kupio sam od sebe?

Visokoin.com

Za deset mjeseci u BiH više od 1,2 miliona turista

Visokoin.com

Godišnje se u prosjeku od narkotika liječi oko 2.000 ljudi u FBiH

Visokoin.com